Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Primeur werpgewichten voor de Zeeuwse sportvisserij

Datum nieuwsfeit: 07-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zeeland

Primeur werpgewichten voor de Zeeuwse sportvisserij

De provincie Zeeland laat de sportvissers in Zeeland in de zomer van 1999 kennismaken met een nieuw werpgewicht. Het gebruik van ijzeren werpgewichten is een primeur in Nederland. Zeeuwse sportvissers zijn bereid een bijdrage te leveren aan een beter watermilieu en werken mee aan een proef om het ijzeren alternatief uit te testen. De provincie Zeeland is initiatiefnemer en financier van deze actie. Het is een van de maatregelen die de provincie is gestart om de watervervuiling te verminderen.

Er zijn 17 hengelsportverenigingen in Zeeland die aan de actie meewerken. Zij vissen tijdens de wedstrijden met ijzeren werpgewichten van 150 en 100 gram. De sportvissers vullen na de wedstrijd een enquêteformulier in over hun ervaringen met de werpgewichten. In september zullen de resultaten van de enquête gepresenteerd worden. De provincie en de leverancier stellen prijzen beschikbaar voor de beste vangstresultaten die in 1999 met werpijzer zijn behaald.

Op vrijdag 9 juli en zaterdag 10 juli worden de eerste sportviswedstrijden georganiseerd waar gevist wordt met werpgewichten van ijzer. In de zomer van 1999 worden in totaal 30 viswedstrijden met werpgewichten van ijzer georganiseerd.
Sportvissers verzwaren hun vislijnen met vislood. Omdat lood het milieu vervuilt, zoekt de provincie samen met de sportvissers naar alternatieven. Dat is gevonden in Duitsland, waar werpijzer op de markt is: werpgewichten van ijzer die het milieu niet vervuilen.

De landelijke werkgroep Vislood, die bestaat uit de Nederlandse Vereniging van Sportvisfederaties, de overheid en de vakhandel, heeft de afgelopen drie jaren onderzoek verricht naar alternatieven voor lood in de sportvisserij. De belangrijkste conclusie is dat ijzer een goed alternatief is voor vislood. Met name de loden werpgewichten die in de Zeeuwse wateren worden gebruikt, kunnen door ijzer worden vervangen.
Gewichten van ijzer zijn getest en blijken goede werpeigenschappen te bezitten. Het grote probleem is alleen dat, door de duurdere bewerking van het materiaal, het fabriceren van ijzeren gewichten duurder is dan het fabriceren van de loden gewichten. In Duitsland bleek een ijzeren alternatief op de markt, Ferok, dat wel aantrekkelijk geprijsd is. Het bestaat uit geperste ijzerkorrels in een milieuvriendelijk omhulsel, en is niet veel duurder dan het huidige vislood.

7 juni 1999, mw. M.J. van den Driest-Louwerse, tel. 0118-631679, nr. 50/99

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie