Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aangescherpt verbod op onkruidbestrijdingsmiddelen

Datum nieuwsfeit: 08-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Weeknieuws

Aangescherpt verbod op onkruidbestrijdingsmiddelen

betreft:
week: week 23

Met ingang van 1 juni is het in het algemeen niet meer toegestaan om de onkruidbestrijdingsmiddelen Diuron en Dichlobenyl te gebruiken (zie apart kader). Dat heeft het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) al in november 1998 besloten. Het verbod betekent dat preventieve onkruidbestrijdingsmiddelen helemaal niet meer gebruikt mogen worden. Dit zijn bestrijdingsmiddelen die onkruid moeten voorkomen. De maatregel moet bescherming bieden aan zowel bodem, grondwater als oppervlaktewater.

Diuron en Dichlobenyl waren de laatste stoffen die niet op de verboden lijst voor preventieve middelen stonden. Het gebruik van curatieve bestrijdingsmiddelen is overigens nog wel toegestaan. Dit zijn bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden als het onkruid al aanwezig is.

Anders denken

Het voorkomen van onkruid op straten en stoepen, tussen bomen en struiken, in gazons en sportvelden zal dus op een andere manier moeten gebeuren. De Milieudienst van de gemeente Den Helder gebruikt al tien jaar lang de gifspuit niet meer, maar schoffelt, borstelt en brandt het onkruid weg. De ontwerpers van de dienst proberen onkruid zoveel mogelijk te voorkomen in het ontwerp, de inrichting en het onderhoud van het openbaar groen. Samen met de dienst Stadsontwikkeling en Beheer wordt nu nagegaan op welke manier zoveel mogelijk voorkomen kan worden dat onkruid op stoepen en straten tot overlast kan leiden.

Particulieren

Overigens is het voor particulieren al langer verboden om onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken in het openbaar groen. Alleen op het eigen erf is beperkte toepassing van dergelijke middelen toegestaan. Voor informatie over bestrijdingsmiddelen kunnen particulieren ander ondere terecht bij tuincentra.

Winst op de langere termijn

Alternatieven voor bestrijdingsmiddelen zijn over het algemeen duurder op de korte termijn. Het voordeel van een bestrijdingsmiddelenverbod is dat water, grondwater en oppervlaktewater niet meer vervuild worden door die bestrijdingsmiddelen. Zo hoeven er in de toekomst geen kosten te worden gemaakt om de onkruidbestrijdingsmiddelen uit het water, grondwater en oppervlaktewater te halen. Op de lange termijn zijn de alternatieven voor bestrijdingsmiddelen dus voordeliger!

Creatieve gemeenten

Omdat alleen nog curatieve bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan, moet het inkruid eerst al aanwezig zijn, voordat het chemisch bestreden mag worden. Sommige gemeenten vinden dit "kwaad met kwaad" bestrijden, immers: onkruid is niet gewenst, maar onkruidbestrijdingsmiddelen ook niet. Gemeenten zoeken de oplossing daarom steeds vaker in de ontwerpfase van het openbaar groen. Met name het natuurlijker inrichten van het openbaar groen is daarbij populair. De gemeente Eindhoven voert momenteel een onderzoek uit naar mogelijkheden om ook op stoepen en straten het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen terug te dringen. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met onder andere het overkoepelend orgaan voor waterleidingbedrijven.

Oproep VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept overigens de gemeenten op het aangescherpte verbod te gebruiken om ook bij curatieve onkruidbestrijding niet direct naar de gifspuit te grijpen. De VNG adviseert het gebruik van alternatieven zoals branden, borstelen en het gebruik van een onkruiddetectie-apparaat, dat slechts selectief spuit.

om welke producten gaat het?

Diuron en Dichlobenyl zijn aanwezig in diverse
onkruidbestrijdingsmiddelen die verkocht worden onder de merknamen zoals AA Karmex Vloeibaar, Luxan Diuron 80%, Casaron G, Corsage.

Met ingang van 1 januari 2000 worden ook bestrijdingsmiddelen met de werkzame stoffen sethoxydim of ionyxyl verboden. Deze middelen zijn te vinden in o.a. middelen met de merknamen Fervinale en Graminale (beide bevatten sethoxydim), Betrol A Vloeibaar en Iotril Combi (beide bevatten ionyxyl).

_________________________________________________________________

laaste verandering: juni 08, 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie