Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidies voor culturele jaarprogramma's Groningen

Datum nieuwsfeit: 08-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 8 juni 1999 Persbericht nr. 134

Gedeputeerde Staten geven subsidies voor culturele jaarprogramma's

Gedeputeerde Staten hebben besloten om in 1999 in totaal voor ƒ 17.925,-- aan subsidies te verlenen aan culturele commissies voor hun culturele jaarprogramma's. In het kader van de regeling 'Reguliere Culturele Activiteiten', de zogenaamde 'Potjesregeling' worden elk jaar deze subsidies toegekend. Het doel van de regeling is het stimuleren van de spreiding van culturele activiteiten in gemeenten zonder schouwburgaccommodatie. In 1999 zijn in totaal 8 aanvragen ingediend en gehonoreerd. Het gaat om voorstellingen en uitvoeringen op kunstzinnig gebied, zoals toneel, cabaret, zang en muziek. De 'Potjesregeling' komt op termijn te vervallen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van regionale cultuurplannen; een uitvloeisel van het provinciaal gebiedsgerichte beleid.

Per gemeente is er een basissubsidie van maximaal ƒ 3.000,- beschikbaar, mogelijk aangevuld met een subsidie van maximaal ƒ 3.000,-
De onderstaande culturele commissie ontvangt een subsidie:

Culturele Raad Middelstum Loppersum ƒ 2.925,--

Daarnaast zijn er gemeenten met meerdere culturele commissies. In deze gemeenten wordt de basis- en eventuele aanvullende subsidie naar rato verdeeld.
Hieronder volgt een overzicht van de culturele commissies die een subsidie ontvangen:

Stichting Dorpshuis "De Warf" De Marne ƒ 2.600,- 't Marnehoes De Marne ƒ 3.400,-
Culturele Commissie Garnwerd Winsum ƒ 2.000,- Kulturele Kommissie Winsum Winsum ƒ 4.000- Gemeente Slochteren Slochteren ƒ 700,-
St. Fraeylemaborg Slochteren ƒ 1.840,-
Culturele Commissie Froombosch Slochteren ƒ 460,-

Regionale cultuurplannen

Op termijn komt de 'Potjesregeling' te vervallen in verband met de ontwikkeling van regionale cultuurplannen. De afbouw van de regeling verloopt gefaseerd, dit houdt in dat er elk jaar 'een gebied' afvalt. Uiteindelijk komen er vier regionale cultuurplannen. Inmiddels zijn drie van de vier gerealiseerd: Oost- West en Midden-Groningen. Zodra de regionale cultuurplannen gerealiseerd zijn, kunnen de culturele commissies in deze gebieden geen beroep meer doen op de 'Potjesregeling'. Wel worden culturele commissies uitgenodigd mee te denken en te praten over de vorm en inhoud van die regionale cultuurplannen.
De cultuurplannen moeten de samenwerking in de verschillende regio's versterken. Met een gezamenlijke aanpak willen gemeenten en provincie het culturele netwerk in de regio verbeteren. Binnen dit netwerk worden gezamenlijk projecten en activiteiten bedacht en uitgevoerd. De regionale identiteit wordt op deze manier versterkt en de aantrekkelijkheid van de gebieden vergroot.Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, Afdeling Bestuurscontacten, provincie Groningen, 050 - 3164324.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie