Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Risico's van het slikken van corticosteroïden

Datum nieuwsfeit: 09-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

Farmacie, 14.30 uur
Drs. T.P. van Staa (Pyrford, Engeland)
‘Pharmacoepidemiologic risk evaluation in bone diseases’

Promovendus Van Staa heeft onderzoek gedaan naar de risico’s van het slikken van corticosteroïden, ontstekingsremmende middelen, op botbreuken. Hij toont aan dat mensen die orale corticosteroïden gebruiken, veel sneller dan vroeger werd aangenomen, een verhoogd risico lopen op fracturen. Bovendien laat het onderzoek zien dat het risico op fracturen na het stopzetten van de behandeling met corticosteroïden omkeerbaar is. De onderzoeker concludeert dat patiënten die een hoge dosis (gemiddeld meer dan 7,5 mg per dag) orale corticosteroïden gebruiken, een vier keer zo hoog risico op wervelfracturen en een dubbel zo hoog risico op heupfracturen hebben in vergelijking met de controlepatiënten. Van Staa ontdekte dat zelfs een lagere dagelijkse dosis orale corticosteroïden (tussen 2,5 en 7,5 mg) het risico op wervelfracturen met 150 % verhoogt en op een heupfractuur met 75 %. Tevens heeft hij onderzoek gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van etidroninezuur bij osteoporose patiënten.
Promotores: prof. dr. H.G.M. Leufkens, prof. dr. C. Cooper

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie