Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Info Maag Lever Darm Stichting inzake Galwegterapie

Datum nieuwsfeit: 09-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MAAG LEVER DARM STICHTING

Galwegterapie en pancreasaandoeningen - info

Achtergrondinformatie

Galwegen, alvleesklier
Onze spijsvertering begint in de mond en wordt daarna voortgezet in de maag. Vooral in de dunne darm vinden de belangrijkste spijsverteringsprocessen plaats. Daarbij maakt ons lichaam gebruik van twee sappen: gal en alvleeskliersap.
Gal speelt een rol bij de vertering van vetten en wordt aangemaakt in de lever en opgeslagen in de galblaas. Het sap uit de alvleesklier wordt gebruikt voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten. De galblaas en de alvleesklier monden op dezelfde plek via een buisje uit in de dunne darm.
In het spijsverteringsproces kunnen storingen optreden. Bekende aandoeningen aan de galwegen of alvleesklier zijn:

Galstenen
Bij sommige mensen dikt de galvloeistof te veel in en ontstaan galstenen. Als de galstenen de doorstroming van de galvloeistof van de lever naar de galblaas, of van de galblaas naar de dunne darm verhinderen, ontstaan klachten in de vorm van hevige pijn in de buik, een vol gevoel of het niet verdragen van vet.

Ontsteking alvleesklier, pancreatitis
Een ontsteking van de alvleesklier kan acuut of chronisch zijn. Een acute ontsteking kan het gevolg zijn van een galsteen die de afvoergang van de alvleesklier dichtdrukt, of van alcoholgebruik, of een infectie. De klachten variëren van voortdurende, hevige buikpijn, koorts, misselijkheid, braken en een opgezette buik. Een acute ontsteking is zeer ernstig en moet onmiddellijk worden behandeld. Houden de aanvallen aan, dan kan een chronische ontsteking het gevolg zijn.

Endoscopie
Een van de middelen die maag-, darm- en leverartsen toepassen voor hun diagnostiek of behandeling van aandoeningen aan het spijsverteringskanaal is de endoscopie. Endoscopie is een onderzoek, waarbij met de endoscoop het spijsverteringskanaal in beeld wordt gebracht. Een endoscoop is een dunne, flexibele buis. Door de buis kan de binnenkant van de holle organen van het spijsverteringskanaal bekeken worden. De endoscopen hebben aan de tip een piepkleine videocamera. Het beeld is vergroot op een televisiescherm te zien. Tijdens het onderzoek kunnen kleine ingrepen worden uitgevoerd. Zo kan een stukje weefsel worden weggenomen voor onderzoek (bioptie) of kunnen er foto.s, films of dia.s worden gemaakt voor nadere bestudering.

Afhankelijk van de organen, die worden onderzocht, heeft het onderzoek of de behandeling een andere naam:
Gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm.
ERCP is een endoscopie van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier.
Bij een colonoscopie bekijkt de arts met de endoscoop de binnenkant van de dikke darm.
De sigmoïdoscopie is een onderzoek van de binnenkant van het laatste deel van dikke darm, vernoemd naar het S-vormige deel van de dikke darm, vlak voor de endeldarm, dat het colon sigmoïdeum, of sigmoïd heet.

De Maag Lever Darm Stichting beschikt over voorlichtingsbrochures over bovengenoemde onderwerpen, die u kunt bestellen via telefoonnummer: 030-6055881.

09 jun 99 09:01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie