Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks geschokt door evaluatie opsporingsmethoden

Datum nieuwsfeit: 09-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks geschokt door 'bijzondere bevindingen' evaluatie opsporingsmethoden

Het rapport van de de tijdelijke commissie evaluatie opsporingsmethoden, geeft reden tot zorg, volgens Femke Halsema. Zij is geschokt door de geconstateerde parallel-import van ten minste 15.000 kilo cocaïne die met medewerking van politie- en douaneambtenaren op de Nederlandse markt is gekomen.

GroenLinks-kamerlid Femke Halsema is geschokt door de geconstateerde parallel-import van ten minste 15.000 kilo cocaïne die met medewerking van politie- en douane-ambtenaren op de Nederlandse markt is gekomen. 'Kennelijk is de commissie- Van Traa nog maar op het topje van de ijsberg gestuit. Die ging immers uit van ongeveer 100 kilo cocaïne die bewust werd doorgelaten. Dit roept vragen op over het niveau waarop justitie en politie bij deze drugssmokkel betrokken zijn geweest.'

Halsema is verontrust door de bevinding van de commissie dat een veroordeelde topcrimineel zijn straf niet hoeft uit te zitten door toezeggingen van het Openbaar Ministerie. De totstandkoming van deze afspraken is in strijd met zowel de richtlijn als het wetsvoorstel over deals met criminelen. 'Het is onvoorstelbaar dat het ministerie hier niet heeft ingegrepen.'

Het rapport wekt op meerdere punten de indruk dat het ministerie van justitie niet adequaat heeft opgetreden. Zo is het in gebreke gebleken bij de implementatie van de richtlijnen over bijzondere opsporingsmethoden. Ronduit zorgwekkend is dat een aantal bevindingen van de commissie al langer bekend was bij het College van Procureurs-Generaal en het ministerie van justitie, zonder dat de minister hierover volledig is geïnformeerd. Pas op 26 maart is hij door de commissie op de hoogte gebracht. 'Geen bevoegdheid zonder verantwoordelijkheid, geen verantwoordelijkheid zonder verantwoording', was het credo van de commissie- Van Traa. Dat geldt nog steeds. De minister dient op korte termijn uit te leggen hoe zijn ministerie met informatie is omgesprongen en welke stappen hij heeft gezet na het gesprek van 26 maart. Femke Halsema onderschrijft de aanbeveling van de commissie, dat een vervolgonderzoek noodzakelijk is. 'Juist omdat blijkens het rapport vraagtekens moeten worden gezet bij de wijze waarop het ministerie hier heeft geopereerd, is een justitieel onderzoek onder verantwoordelijkheid van de minister wellicht niet afdoende. Een parlementair vervolgonderzoek zou een betere waarborg voor onafhankelijkheid kunnen bieden' , aldus Halsema.


9 juni 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie