Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Visserijkundig onderzoek polder Noordwatering Veurne

Datum nieuwsfeit: 09-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

visserijkundig onderzoek in de polder noordwatering van Veurne
Brugge, 9/6/1999

Proosdij
Burg 2
B - 8000 Brugge
Telefoon 050/40 56 29
Telefax 050/ 40 56 01
E-Mail : provincie@west-vlaanderen.be

Brugge, 9 juni 1999
99/DPC/PB/0116

behandelend ambtenaar : Bart Jaques

VISSERIJKUNDIG ONDERZOEK IN DE POLDER
NOORDWATERING VAN VEURNE

In de week van 7 tot 11 juni onderzoekt de Provinciale Visserijcommissie van West-Vlaanderen, in samenwerking met AMINAL, Afdeling Bos en Groen, Houtvesterij Brugge en het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer, het visbestand op het netwerk van waterlopen in de Polder Noordwatering van Veurne. Het onderzoek kadert in een vijfjaarlijkse monitoring van de visbestanden op de hengelwateren en levert de wetenschappelijke basisgegevens voor het te voeren visstandbeheer.

Uit de verschillende onderzoeken die sinds 1992 werden gevoerd blijkt dat in de polder twaalf vissoorten voorkomen die van betekenis zijn voor de hengelaar. Een kenmerkende hengeldiscipline in de kustpolders vormt de palingvisserij. In de streek wordt die in hoofdzaak beoefend met de peur of met de vaste stok vanop de oever. Het vissen op paling met het kruisnet mag nu alleen nog op de grotere polderwaterlopen (onbevaarbare waterlopen van eerste categorie). Het netwerk van grachten en poldersloten (in totaal 750 km) vormt een ideaal leefgebied voor paling waar ze opgroeien van glasaal tot duimdikke palingen. Het plantenrijke karakter van de polderwaterlopen en hun goede waterkwaliteit maken deze wateren ook uiterst geschikt voor soorten als snoek, zeelt, blankvoorn, rietvoorn, baars en karper. Geschikte wateren om te hengelen op roofvis zijn de Grote en de Kleine Beverdijk, de Koolhofvaart en de Venepevaart. Specifiek op snoek kan men vissen in de Proostdijkvaart, de oude A-vaart, de St. Machuitsbeek, de Slopgatvaart, de Oostkerkevaart en de Krommegracht. Goede karperwateren zijn de Grote en de Kleine Beverdijk, de Koolhofvaart, de Venepevaart en de St. Machuitsbeek.

Ten behoeve van de hengelaar heeft de Provinciale Visserijcommissie van West-Vlaanderen het visrecht in de Noordwatering gepacht. Dit houdt in dat alle hengelaars in het bezit van een visverlof van de Vlaamse gemeenschap er mogen hengelen vanop de openbare oevers. Echter, wanneer men vanop private gronden wenst te hengelen is een toestemming van de eigenaar nodig. Een kaart met interessante hengelzones is verkrijgbaar op het secretariaat van de Provinciale Visserijcommissie (tel. 050/33.62.20).

Om het visbestand op peil te houden sensibiliseert de Provinciale Visserijcommissie om paaiplaatsen op de waterlopen aan te leggen. Enkele paaiplaatsen werden reeds door de Vlaamse Landmaatschappij gerealiseerd in het kader van de ruilverkaveling Eggewaartskapelle en het landinrichtingsproject Westhoek. Momenteel wordt door de Provinciale Visserijcommissie de efficiëntie van paaiplaatsen op de Steengracht te Steenkerke onderzocht.

Op donderdag 10 juni, in de voormiddag vanaf 10h00, zullen de bevissingsploegen en onderzoekers actief zijn in de Koolhofput te Nieuwpoort. Op de middag en in de namiddag wordt de Leerzevaart en de Zaadgracht onderzocht.

MEER INLICHTINGEN KUNT U BEKOMEN BIJ DE PROVINCIALE VISSERIJCOMMISSIE PATRICK VAN HOOIMISSEN - 050/33.62.20

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie