Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste generatie chinezen op achterstand

Datum nieuwsfeit: 10-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Eerste generatie chinezen op achterstand

Donderdag 10 juni 1999, persbericht nummer 57

De Chinese bevolkingsgroep vertoont een achterstand in de onderwijs- en arbeidsmarktpositie vergeleken met autochtonen. Deze achterstand is minder groot dan die van Turken en Marokkanen maar groter dan die van Surinamers en Antillianen. De achterstand heeft vooral te maken met het bijzonder lage opleidingsniveau van de eerste generatie. De tweede generatie Chinezen doet het daartegen goed in het onderwijs. Zij die nu onderwijs volgen, lopen de onderwijsachterstand vergeleken met de eerste generatie en groepen van etnische minderheden beter in.

De arbeidsmarktdeelname van 25- tot 65-jarige Chinezen ligt hoger dan die van Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, maar is eenzijdig op de horeca gericht. Vooral de ouderen boven de 50 jaar hebben grote problemen met de beheersing van de Nederlandse taal. Zij vormen een sociaal geïsoleerde groepering in de Nederlandse samenleving. Omdat zij verspreid over Nederland wonen hebben zij weinig contact met elkaar. Ook is er weinig kennis van bestaande (zorg)voorzieningen en de sociale zekerheid. Een belangrijk knelpunt is de manier waarop zorg aan deze groep kan worden gegeven als de zorg door familie en de eigen gemeenschap niet (meer) voldoet.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de maatschappelijke positie van 48.000 Chinezen in Nederland afkomstig uit de Volksrepubliek, Hongkong, Taiwan, Singapore en Macao.

Viervijfde van de Chinese beroepsbevolking werkt in de Chinese horeca. Er bestaat onderling grote concurrentie, verzadiging van de markt en afnemende omzetten. De eigenaren bestrijden dit vooral door de productie- en loonkosten te drukken en de producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Dit vergt een grote inzet tegen een lage beloning van zowel de ondernemers, hun gezin als voor de werknemers. Met de Nederlandse wet- en regelgeving wordt het daarbij niet zo nauw genomen. De werknemers zijn kwetsbaar, omdat zij vaak onder slechte arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden werken. Ontduiking van de horeca CAO heeft ernstige gevolgen voor hun inkomenspositie in geval van ziekte, werkloosheid en pensionering. Door hun lage opleiding, zeer gebrekkige beheersing van het Nederlands en eenzijdige werkervaring hebben zij weinig kans op ander werk. In grote lijnen geldt dit ook voor de ondernemers.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Instituut voor Sociologisch-Economisch Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is uitgevoerd.

Het onderzoek is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Op korte termijn zal er een standpunt over het onderzoek aan de Tweede Kamer worden gezonden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie