Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Braan dynamica levert bewijzen voor M-theorie

Datum nieuwsfeit: 11-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijks Universiteit Groningen

Promotie

Braan dynamica levert bewijzen voor M-theorie


Datum en tijd vrijdag 11 juni 1999, 14.15 uur
Promovendus E.A. Eyras Jiménez, tel. (050)363 49 68, fax (050)363 49 47 (werk), (

Proefschrift Brane dynamics in diverse backgrounds
Promotor prof.dr. D. Atkinson

Faculteit wiskunde en natuurwetenschappen
Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Eyras Jiménez (Córdoba, Spanje, 1972) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Granada. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Theoretische natuurkunde van de RUG. Stichting FOM financierde het onderzoek.

De snaartheorie is een natuurkundige theorie waarin twee bestaande theorieën, namelijk die over de zwaartekracht en die over de elementaire deeltjes, met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Tot nu toe staan die nog los van elkaar. De theorie over de elementaire deeltjes kent drie krachten, namelijk de elektro-magnetische, de zwakke en de sterke interactie. Daarom is de theorie niet echt fundamenteel, zeggen natuurkundigen. De vierde kracht, de zwaartekracht, ontbreekt. De zwaartekracht is de wisselwerking die op lange afstanden over-heerst, bijvoorbeeld in sterrenstelsels. Hij wordt beschreven in de algemene relativiteitstheorie van Einstein. Dat de twee theorieën los staan, wordt hinderlijk als men bijvoorbeeld probeert om een zwart gat te beschrijven. Een zwart gat is een ster die zo massief is geworden dat er geen licht meer uit kan ontsnappen. De zwaartekracht wordt enorm. Als het zwarte gat zo klein is geworden dat de afmeting ervan vergelijkbaar is met die van een elementair deeltje, ontstaat een paradox. De relativiteitstheorie bepaalt de positie van het zwarte gat binnen een bepaalde straal (de Schwarzschildstraal), maar de quantumtheorie zegt dat er onzekerheid is over de positie (de Heisenberg relatie). De snaartheorie heeft zich aangediend als een theorie die twee andere kan 'unificeren'. Deeltjes worden erin beschreven als snaren die zich bewegen in de tijdruimte. Er zijn echter problemen. De snaartheorie vereist een denken in tien dimensies, iets wat moeilijk te verbinden valt met vier-dimensionale deeltjes (ruimte plus tijd). Bovendien zijn er vijf versies van de snaartheorie, die gelijkwaardig zijn. Uit nieuwe inzichten is het idee ontsproten dat er een onderliggende theorie moet zijn: de M-theorie. Deze is waarschijnlijk elf-dimensionaal. Behalve snaren moeten nu branen aan de theorie worden toegevoegd. Het woord braan is afgeleid van membraan. Een 0-braan is een deeltje, een 1-braan is een snaar, een 2-braan is een membraan, enz. Het bestuderen van de branen en hun dynamica kan gebruikt worden als test voor de verschillende snaartheorieën en het bestaan van de M-theorie. Het proefschrift van Eduardo Eyras bevat beschrijvingen van de dynamica van branen in verschillende supersnaartheorieën en bewijzen voor de M-theorie. Een hoofdstuk gaat speciaal over de 9-braan, die als een filter voor snaren blijkt te werken. Een snaar uit snaartheorie II gaat zich in een 9-braan bijvoorbeeld als een snaar type I gedragen.

Noot voor de pers

Nadere informatie: prof.dr. J.M.K.H. Wierda, tel. (050)361 36 33, e-mail (j.m.k.h.wierda@med.rug.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie