Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wederzijdse bijstand en douanesamenwerking EU-landen

Datum nieuwsfeit: 11-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


RVD/DV

MINISTERRAAD: Douanesamenwerking EU-landen.......

Ministerie van Financiën
Persbericht Ministerraad
11 juni 1999

WEDERZIJDSE BIJSTAND EN DOUANESAMENWERKING TUSSEN EU-LANDEN

Het kabinet heeft ingestemd met het wetsvoorstel van de staatssecretaris van Financiën, de minister van Justitie en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, ter goedkeuring van het verdrag inzake de wederzijdse bijstand en samenwerking tussen de douane-administraties (WBS-verdrag).

Dit WBS-verdrag vervangt het verdrag van Napels dat de EEG-lidstaten in 1967 sloten over de wederzijdse bijstand tussen douane-administraties. Het doel van het WBS-verdrag is de rechtsgrondslag voor wederzijdse bijstand te versterken en bij te dragen tot douanesamenwerking in strafzaken tussen de EU-landen. Het vormt een hulpmiddel voor de lidstaten bij de strijd tegen drugsmokkel, wapensmokkel en andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit en fraude met goederen.

In het verdrag worden de bepalingen inzake informatieuitwisseling tussen de douane-administraties gemoderniseerd. Ook zijn er nieuwe bepalingen inzake de bijzondere vormen van grensoverschrijdende samenwerking. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor grensoverschrijdende observatie en grensoverschrijdende achtervolging, die nauw aansluiten bij de reeds geldende Schengenbepalingen. Tevens komt er een mogelijkheid om gemeenschappelijke bijzondere onderzoeksteams op te richten.

Het EG-Hof van Justitie krijgt een taak bij de uitlegging van het WBS-verdrag. Het verdrag voorziet in een regeling voor gegevensbescherming. Het verdrag is van toepassing op functionarissen van de douane, FIOD en politie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 11.06.1999

11 jun 99 17:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie