Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerraad stemt in met rapportage 'PMR op Koers'

Datum nieuwsfeit: 11-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


RVD/DV

MINISTERRAAD: Interimrapportage PMR OP KOERS.....

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht Ministerraad
11 juni 1999

MINISTERRAAD STEMT IN MET INTERIMRAPPORTAGE .PMR OP KOERS.

Het kabinet heeft ingestemd met de interimrapportage .PMR op Koers. voor het Project Mainportontwikkeling Rotterdam. Daarin onderstreept het kabinet de noodzaak om het ruimteprobleem van de Rotterdamse haven op te lossen.

Voor de oplossing van het ruimtetekort ziet het kabinet nog twee mogelijke oplossingen: betere benutting van het bestaande havengebied van Rotterdam en een landaanwinning door uitbreiding van de huidige Maasvlakte. Bij de landaanwinning gaat de PKB-procedure uit van 1000 ha netto haven- en industrieterrein.

De beslissing om daadwerkelijk te beginnen met de eerste fase, in de orde van grootte van 500 ha wordt op een zodanig moment genomen dat de benodigde ruimte tijdig beschikbaar is en de ruimte in het bestaande havengebied benut is. Het besluit om te komen tot de aanleg van de tweede fase wordt genomen wanneer is aangetoond dat ontwikkelingen in de markt dit nodig maken. De omvang van de fasering hangt af van de marktconsultatie in het kader van Publiek Private Samenwerking.

Bij het ontwerp van de landaanwinning zijn de haventoegang en de situering van natuur belangrijke variabelen. Natuurontwikkeling wordt zoveel mogelijk gerealiseerd in en om het stedelijk gebied ter vergroting van de leefbaarheid.

Het kabinet concludeert dat Zuidwest-Nederland in de regio geen alternatief biedt als oplossing voor het ruimtetekort in de haven van Rotterdam. Dit geldt zowel voor de petrochemische sector als voor deepsea containers. Wel zal het gebied op zijn eigen merites worden ontwikkeld in het kader van het mainport-netwerk Zuidwest.

Zuidwest Nederland zal in de PKB deel 1 dan ook geen onderdeel zijn van het zogenaamde voorkeursalternatief. In de PKB deel 1 zal nadere onderbouwing worden gegeven voor deze keuze.

Het kabinet wil in de planvormingsfase van PMR publiek-private samenwerking realiseren. Binnen deze samenwerking zal het kabinet streven naar maximale private investeringen bij het oplossen van het ruimteprobleem.

RVD, 11.06.1999

11 jun 99 17:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie