Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 10

Datum nieuwsfeit: 11-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 10

In VWS Bulletin, nummer 10 van 11 juni 1999 komen de volgende onderwerpen aan de orde:

. Liever voor de buis dan op het veld

Voetbalwedstrijden mogen in Europa op ieder gewenst tijdstip van de dag worden uitgezonden. Deze uitspraak van Europees commissaris Van Miert, in antwoord op vragen van commerciële zenders als Canal+, heeft heel wat los gemaakt. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond verzet zich tegen het uitzenden van voetbalwedstrijden op de zaterdag- en zondagmiddag. De bond vreest dat amateurvoetballers en vrijwilligers kiezen voor de buis in plaats van een plek op het veld.

. Gebruik automatische defibrillator voor niet-medici toestaan

Jaarlijks reanimeren ambulancediensten in Nederland zon 7000 mensen buiten het ziekenhuis. Het uitrusten van surveillance-autos van de politie met automatische defibrillatoren vergroot de overlevingskans van mensen die een hartstilstand krijgen. Cardioloog dr. R. W. Koster van het AMC heeft berekend dat hiermee per jaar 700 mensen méér gered kunnen worden. Hij leidt een experiment met reanimerende agenten, dat in oktober in Noord-Holland van start gaat.

. Invoering Zorgpas stap dichterbij

Een jaar geleden zag het er naar uit dat de invoering van de Zorgpas onhaalbaar was, omdat de verschillende deelnemende partijen het onderling oneens waren. Momenteel staan de zaken er rooskleuriger voor. Mede dankzij een subsidie van ruim acht miljoen gulden van het ministerie van VWS kan in Eemland een grootschalig experiment met de pas van start gaan.

. Vast salaris voor pleegouders?

De Nederlandse Gezinsraad zette dit voorjaar de toon in de discussie over de vraag of pleegouders betaald moeten worden voor het werk. Doen! adviseerde de raad in een rapport, anders wordt het tekort aan pleegouders alleen maar groter. Staatssecretaris Vliegenthart van VWS gaat een discussie niet uit de weg, maar neemt nog geen definitief standpunt in. De Landelijke Stuurgroep Pleegzorg voorspelt steeds meer opnames in dure internaten als het tekort aan pleeggezinnen niet tijdig wordt weggewerkt. Is een vast salaris in plaats van de huidige vergoeding een oplossing?

. De Nederlandse topsporter heeft het nog nooit zo goed gehad

Als zwemmer, als coach en als medewerker van NOC*NSF, heeft Cees Vervoorn topsport altijd gezien als de belangrijkste bijzaak in het leven. De Amsterdammer, die op 1 juni Papendal verruilt voor de Amsterdamse Academie voor Lichamelijke Opvoeding, heeft de afgelopen jaren gemerkt dat sporters, maar ook trainers en begeleiders sport tegenwoordig als hoofdzaak beschouwen. Wat wil je ook als sporters, ook in de kleinere sporten, jaarlijks tonnen kunnen verdienen. Dan zijn de belangen zo groot dat sporters en begeleiders allerlei minder fraaie methoden kiezen om de top te bereiken.

. Adviesraden bezorgd over aanbod mantelzorg

Meer dan de helft van de mensen met een handicap, onder wie veel ouderen, ontvangt uitsluitend zorg van familie, vrienden of vrijwilligers. Die doen de boodschappen, vullen formulieren in, doen allerlei klusjes in huis en beschouwen dit als een vanzelfsprekende zaak. Deze zogenoemde informele zorg staat echter onder grote druk. Maatregelen zijn nodig om in de toekomst voldoende te kunnen garanderen.

. Gewend aan één koekje bij de thee

Voor vluchtelingen en migranten is het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland allesbehalve eenvoudig. Een nieuwe taal, andere gewoonten, andere normen; kortom een compleet andere cultuur. Vrijwilligerswerk kan het inburgeren vergemakkelijken, zo blijkt uit ervaringen met het landelijke proefproject 'Nieuwkomers en vrijwilligerswerk' uitgevoerd in Apeldoorn, Beverwijk, Breda en Rotterdam. . Vijf vragen aan hoogleraar Gebarenaal

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Fries en het Niedersaksisch is de Nederlandse Gebarentaal als officiële minderheidstaal nog niet erkend. De daartoe is er wel bij de overheid, maar eerst moet een standaardvariant van de taal worden ontwikkeld om een soort Algemeen Beschaafd Nederlands van de Nederlandse gebarentaal te maken. De benoeming van de eerste hoogleraar in de Nederlandse Gebarentaal op de Universiteit van Amsterdam, professor dr. Anne E. Baker, is een van de stappen op weg naar erkenning. . Familiecultuur of integratie

Op 1 maart van dit jaar is de Woonwagenwet afgeschaft. De verantwoordelijkheid voor de huisvesting van woonwagenbewoners ligt nu geheel bij de gemeentelijke overheid en is onderdeel van de reguliere volkshuisvesting. Bewonersvertegenwoordiger Rinus van Wanrooy is niet blij met de afschaffing. Hij vreest dat daarmee de specifieke familiecultuur van woonwagenbewoners verloren gaat en dat de aandacht voor hun specifieke problemen verdwijnt. Bovendien zijn de meeste bewoners niet klaar voor de prestatiegerichte ik-cultuur van de burgermaatschappij.

En in de rubriek 'Kort nieuws' wordt aandacht besteed aan: . Eigen voor verpleeghuis omlaag;
. Congres Disaster management and medical relief; . Verloskundig Vademecum;
. Jongerenparticipatie beeldvorming gehandicapten ; . Fair Play Award en
. Kwaliteitscertificaat kinderopvang

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie