Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CIDI roept Iran op gearresteerde Joden vrij te laten

Datum nieuwsfeit: 11-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centrum Informatie en Documentatie Israël


Persbericht
Den Haag, 11 juni 1999

CIDI roept Iran op gearresteerde Joden vrij te laten

Den Haag, 11 juni 1999 - In een brief aan president Khatami heeft CIDI vandaag een klemmend beroep gedaan op de Iraanse regering om de 13 gearresteerde Joden onmiddellijk in vrijheid te stellen. Zij zijn vermoedelijk al in maart jl. gearresteerd op verdenking van spionage voor 'het Zionistische Regime' en 'de Wereldarrogantie'. In Iran betekent dat spionage voor Israel en de VS. Volgens de Iraanse autoriteiten zouden zij deel uitmaken van een spionagenetwerk. De 13 Joden zijn volledig onschuldig aan het hen ten laste gelegde. Het gaat om: Navid Balazadeh (16), Nejat Beroukhim (35), Farhad Seleh (30), Shahrokh Paknahad (29), Ramin Farzam (35), de broers Farzad (30) en Faramarz (34) Kashi, Aasher Zadmehr (48), Nasser Yaghoub Levy Haim (45), Javeed Beit Yaghoub (40), Ramin Nemati (ws. 22), de broers Danny (ws. 28) en Omid (25) Tefileen.

Zij zijn afkomstig uit de Iraanse steden Shiraz en Isfahan en zijn merendeels godsdienstleraren en rabbijnen.

In zijn oproep herinnert CIDI eraan dat Iran zich verplicht heeft religieuze en etnische minderheden in de Islamitische Republiek te beschermen. Verder dringt CIDI erop aan dat in afwachting van hun vrijlating familieleden en westerse diplomaten tot hen worden toegelaten.

In Iran wonen zo'n 20.000 à 30.000 Joden, buiten Israel en Turkije de grootste Joodse gemeenschap in het Midden-Oosten. In Iran staat op spionage de doodstraf. In 1997 werden twee mensen opgehangen nadat zij wegens spionage voor Israel en de VS waren veroordeeld

CIDI roept een ieder op de regering in Teheran te vragen deze 13 onschuldige mensen zo snel mogelijk in vrijheid te stellen. Faxen aan president Hojjatoleslam val Moslemin Sayed Mohammad Khatami kunnen worden verstuurd via het Ministerie van Buitenlandse Zaken met het verzoek dit door te sturen: +11 98 21 674 790.


(c)CIDI, 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie