Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Vries: vrijwilligerswerk belangrijk voor participatie

Datum nieuwsfeit: 12-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

SZW: Toespraak minister De Vries Hum.Verbond

Nr. 99/105
12 juni 1999

Embargo:
12 juni 1999 tot
15.00 uur

Minister De Vries: vrijwilligerswerk belangrijk voor participatie.

Vrijwilligerswerk voor mensen met een uitkering is belangrijk omdat het mensen betrokken houdt bij de samenleving. We moeten mensen stimuleren mee te doen. Als het kan met werk, als dat niet kan met andere activiteiten.
Dat zei minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 12 juni in Utrecht tijdens een bijeenkomst van het Humanistisch Verbond waarop de .Bemoei je d.r mee prijs. werd uitgereikt. De bewindsman wees erop dat we het verstrekken van een uitkering niet goed genoeg vinden. 'Het gaat om sociale betrokkenheid over de hele linie. Iedereen moet zich naar vermogen kunnen ontplooien en zich kunnen invoegen in de maatschappij.'

Toespraak door minister mr. K.G. de Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een bijeenkomst rond de prijsuitreiking van de .Bemoei je d.r mee prijs. van het Humanistisch Verbond op 12 juni 1999 in Utrecht.

Met de .Bemoei je d.r mee prijs. richt het Humanistisch Verbond de schijnwerper op het vrijwilligerswerk. Op het onbetaalde werk dat we met een gerust hart de smeerolie van onze samenleving mogen noemen. Zonder vrijwilligerswerk zou onze samenleving heel wat kaler, schraler en armer zijn. Mensen hebben mensen nodig. Het Verbond wil dat we dat allemaal beseffen.

Dit jaar koos het Humanistisch Verbond voor het thema: maatschappelijke participatie van mensen zonder betaald werk. Het gaat om vrijwilligersprojecten die één ding gemeen hebben: mensen zonder werk, mensen zonder glansrijke perspectieven nieuwe kansen en mogelijkheden bieden.

Ik had het voorrecht de beschrijvingen van de geselecteerde projecten te mogen lezen. En ik moet zeggen: Ik benijd de jury niet. Want voor ieder project geldt: het is buitengewoon waardevol. Men bereikt mensen. Ook jonge mensen. Mensen voelen zich bevestigd. Tellen mee. Er worden daadwerkelijk nieuwe perspectieven geboden.

Hoe de uitslag van de jury ook uitvalt, ik wil graag mijn waardering uitspreken voor u allemaal. Voor de respectvolle wijze waarop u uw vrijwilligerswerk gestalte geeft. Voor uw motivatie en inzet bovenop al uw andere verplichtingen - betaald of onbetaald - die u ongetwijfeld óók hebt.
.n ik hoop dat uw projecten anderen aan het denken zetten. Dat men uw ervaringen en inspiratie wil delen. We kunnen veel meer dan we - soms gemakshalve - denken.

Ik wil vanmiddag graag met u spreken over sociale activering en de plaats die vrijwilligerswerk daarbinnen heeft. Als middel om bij de maatschappij betrokken te blijven en als een mogelijkheid om een eerste stap naar betaald werk te zetten.

Mij houdt de volgende vraag in het bijzonder bezig: wat kan vrijwilligerswerk betekenen voor de vele uitkeringsgerechtigden in Nederland die uiterst moeizaam aan een baan kunnen komen?

Tot een aantal jaren geleden was dat voor een minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een tamelijk ongebruikelijke vraag.

De voornaamste zorg was werkgelegenheid en een behoorlijke uitkering. Lange tijd was het verstrekken van uitkeringen het hart van ons sociale zekerheidssysteem. Of mensen weer opnieuw konden worden toegerust voor de arbeidsmarkt hadden we minder scherp in het vizier. En dat het doen van vrijwilligerswerk daarbij zou kunnen helpen al helemaal niet. Aan het stimuleren van vrijwilligerswerk als middel om mensen weer in te schakelen werd maar een bescheiden plaatsje toegekend.

Het mocht. Maar daar was dan ook het meeste wel mee gezegd. Er waren tal van belemmeringen en strikte condities. Die benadering is overigens wel te begrijpen. Maar het resultaat van het systeem was dat we mensen die toch al weinig kansen en mogelijkheden hadden te weinig stimuleerden om zich te ontplooien.

Heel geleidelijk zijn we daar gelukkig anders tegenaan gaan kijken.

Wij zeggen nu: het geven van een uitkering is niet goed genoeg. Er moet meer gebeuren. Het gaat om sociale betrokkenheid over de hele linie. Iedereen moet zich naar vermogen kunnen ontplooien en zich kunnen invoegen in de maatschappij. We moeten mensen niet afremmen maar juist stimuleren om mee te doen. Als het kan met werk, als dat niet kan met andere activiteiten.

Zo gezien is vrijwilligerswerk voor uitkeringsgerechtigden een belangrijke mogelijkheid tot maatschappelijke participatie. Het is een mogelijkheid tot ontplooiing en van bevestiging dat je mee telt. Dat je op waarde wordt geschat. En dat wellicht die betaalde baan toch nog tot de mogelijkheden behoort.

Die omslag in denken hebben we niet van de ene op de andere dag kunnen maken.

We moesten eerst tot het inzicht komen dat in een welvarend land als Nederland armoede en sociale uitsluiting bestaan. En dat het verstrekken van uitkeringen alleen geen voldoende inspanning is om mensen 'erbij' te houden.

Nederland staat daarin overigens niet alleen.
Voor alle moderne industrielanden geldt dat de groei van de welvaart en het gevoel erbij te horen aan sommige groepen in de samenleving voorbijgaat. Tijdens de Sociale Top in Kopenhagen heeft de Nederlandse regering dat probleem in zijn volle breedte erkend.

Er is niet alleen een omvangrijk werkgelegenheidsbeleid voor langdurig werklozen ontwikkeld. Iedereen kent de Melkertbaan. Maar wat belangrijker is: de 40.000 banen zijn ook gerealiseerd. En in deze kabinetsperiode komen er nog 20.000 banen bij.

Daarnaast willen we mensen die nog niet naar werk kunnen worden toegeleid aanspreken op hun talenten en vaardigheden. Misschien is een korte training of cursus van belang. Er kan veel. Dat is de kern van wat we sociale activering noemen. Geen uitsluiting, maar verbindingen leggen. Dat is wat vrijwilligerswerk voor mensen zonder directe kans op betaald werk kan betekenen.

Ik wilde deze mogelijkheden van sociale activering graag met u bespreken.
De grootste opgave is: mensen bereiken. En u kunt een belangrijke intermediair zijn tussen de mensen om wie het gaat, andere maatschappelijke organisaties en de instellingen en gemeenten die het sociale activeringsbeleid uitvoeren.

Sociale activering vraagt nieuwe en onorthodoxe vormen van samenwerking. Daar schrikt u in ieder geval niet voor terug als ik de projecten bekijk.

Sociale activering is een uitdaging. En het is een opsteker om te weten dat de eerste resultaten bemoedigend zijn.

Ik zal als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het belang van betaald werk niet ongenoemd laten. Werk is ongelofelijk belangrijk.
We beklagen ons wel eens over het verloren gaan van het verband in onze samenleving. Laten we daar niet teveel over zeuren maar het vertalen in een opgave.
Doe er iets aan. Sociale cohesie is een kwestie van opbouwen. Door mensen zelf. De overheid kan de voorwaarden scheppen. Het is aan ons allemaal om daar invulling aan te geven.

De projecten die vanmiddag in de schijnwerper staan hebben hun verbindend vermogen bewezen. Ik wens u buitengewoon veel succes met de interviews zo dadelijk en ik wacht met u in spanning op de uitslag van de jury.


- LET OP EMBARGO -

12 jun 99 15:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...