Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace voert actie tegen walvisjacht in Noordzee

Datum nieuwsfeit: 12-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

West Bank (Noordzee)/Amsterdam, 12 juni 1999,

GREENPEACE VOERT ACTIE TEGEN WALVISJACHT IN NOORDZEE

Greenpeace voert vandaag actie tegen de jacht op walvissen in de Noordzee. Twee rubberboten van de milieuorganisatie hebben de Noorse walvisvaarder de Vilduen belet in haar zoektocht naar walvissen.

Afgelopen nacht kwam het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior de Vilduen op het spoor. De walvisjager werd begeleid door een marineschip om te zorgen dat Greenpeace de jacht niet zou dwarsbomen. Behalve de rubberboten van de milieuorganisatie zijn ook twee rubberboten van de marine te water gelaten. De marine-boten hebben een van de Greenpeace-rubberboten overvaren waarbij een actievoerder van Greenpeace overboord is geslagen en gewond is geraakt.

De rubberboten zijn vanaf het Greenpeace-schip de Sirius naar de Vilduen gevaren. De Sirius is sinds begin mei in het geheim in de Engelse wateren aanwezig om vanaf daar de Noorse wateren in te gaan om de walvissen te beschermen. Daarnaast heeft Rainbow Warrior vanaf 3 mei de Noordzee doorkruist om de walvisvaarders op te sporen.

Tegen internationale afspraken in heeft de Noorse regering zijn jagers een quotum toegekend voor de jacht op 753 dwergvinvissen. Zonder interventies zal Noorwegen het quotum de komende jaren blijven verhogen. Volgens de laatste berichten hebben de Noren 107 dwergvinvissen gevangen sinds het begin van het jachtseizoen op 3 mei.

Mede door acties van Greenpeace is er in 1986 een wereldwijd verbod op de commerciële walvisvaart van kracht geworden. In enkele gevallen is het mogelijk om toch een jachtvergunning te krijgen, bijvoorbeeld voor de traditionele vangst of voor de jacht voor wetenschappelijk onderzoek.

Noorwegen negeert het moratorium simpelweg. Dit land zegt te jagen voor verkoop van het walvisvlees op de lokale markt. De jacht is echter economisch onrendabel omdat het vlees op de Noorse markt weinig opbrengt. Het walvisvlees is veel gewilder en ook veel meer waard op de Japanse markt. Noorwegen en Japan pleiten daarom ook voor een herziening van de handelsrestricties.

Japan beroept zich op de uitzondering voor wetenschappelijk onderzoek. Onder deze noemer vangt Japan jaarlijks honderden walvissen. Dit walvisvlees wordt echter verkocht op de consumentenmarkt en heeft een straatwaarde van ruim 70 miljoen gulden.

Als de handel in walvisvlees vrijgegeven wordt komt het voortbestaan van alle walvissoorten in gevaar. Testen genomen op walvisvlees gekocht op de Japanse markt hebben uitgewezen dat behalve walvisvlees van vaker voorkomende walvissen, ook vlees van zeldzame soorten te koop is. Door de Noorse jacht en de pogingen om de handelsrestricties op te heffen staat de toekomst van alle walvissen op het spel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie