Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Elektromagnetische effecten, symbiose tussen feit en fictie

Datum nieuwsfeit: 14-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

11 juni 1999

Voor onderzoek naar effecten van elektromagnetische velden

Pleidooi voor voldoende onafhankelijke financieringsbronnen

Het is beslist noodzakelijk dat universiteiten en TNO voor onderzoek naar effecten van blootstelling aan elektromagnetische velden en de daaruit voortvloeiende ethische plichten van goede voorlichting voldoende onafhankelijke financieringsbronnen ter beschikking hebben. Dit pleidooi hield prof.dr.ir. A.P.M. (Peter) Zwamborn in zijn intreerede 'Elektromagnetische effecten, symbiose tussen feit en fictie', die hij 11 juni uitsprak bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar elektromagnetische effecten bij de faculteit
Elektrotechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). De groep van prof. Zwamborn verricht onder meer onderzoek op het gebied van het ontwerpen van antennes en het voorkomen van ongewenste beïnvloeding van elektronische apparatuur alsmede het voorkomen van negatieve gevolgen op de gezondheid.

De nieuwe TUE-hoogleraar reageerde in zijn inaugurele rede op berichten in de pers over oververhitting van hersenen door mobiel bellen. "Het enige dat roodgloeiend ging staan was mijn telefoon. Verontruste Nederlanders belden mijn collegae en mij met de vraag of genoemde bewering juist was", aldus prof. Zwamborn. Hij wees op de diverse onderzoeken naar de effecten op de gezondheid van blootstelling aan elektromagnetische velden. Een berekening uit een van die onderzoeken leverde een maximale temperatuurstijging in de hersenen van 0,11 graden Celsius op, een stijging die door deskundigen als verwaarloosbaar wordt beschouwd.
Bellen met een GSM-telefoon zal niet leiden tot "oververhitte hersenen", althans niet veroorzaakt door elektromagnetische velden van de GSM-telefoon. "Indien er wel sprake is van oververhitting in de hersenen, dan moet dit veroorzaakt worden door de inhoud van het telefoongesprek", zo zei prof. Zwamborn in zijn rede.

Ambassadeur voor TUE en TNO
In zijn rede ging prof. Zwamborn ook in op de samenwerking van de TUE en TNO Fysisch en Elektronisch Laboratorium (TNO-FEL).
"Het is voor een instituut als TNO, waar de primaire taak ligt bij toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek, van groot belang nauw betrokken te zijn en zelfs te participeren in fundamenteel en exploratief onderzoek dat plaatsvindt aan technische universiteiten. Aan de andere kant wordt de TUE geconfronteerd met een tijdgeest waarin 'onderzoek voor het onderzoek' niet meer zo gemakkelijk wordt geaccepteerd. Onderzoek ligt nu eenmaal beter in de markt als er een relevantie dan wel directe applicatie aan gekoppeld is", aldus de hoogleraar. Hij voelt zich verantwoordelijk om als een ambassadeur op te treden tussen beide onderzoeksinstituten.
Peter Zwamborn (35 jaar) is sinds 1993 in dienst van TNO-FEL. Hij is deeltijdhoogleraar aan de TUE en is onlangs lid geworden van de Commissie Radiofrequente straling van de Gezondheidsraad.


Meer informatie is te krijgen bij Cees van Keulen, mediavoorlichter, telefoon 040 - 247 4061, e-mail: (c.t.f.v.keulen@tue.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie