Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarverslag Ontwikkelingssamenwerking 1998

Datum nieuwsfeit: 14-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE BZ/OS

www.os.minbuza.nl

MIN OS:Jaarverslag Ontwikkelingssamenwerking 1998

In het jaarverslag Ontwikkelingssamenwerking 1998 is te lezen hoe vorig jaar, bij de behandeling van de begroting 1999 in de Tweede Kamer, de eerste schreden zijn gezet op weg naar een beperking van het aantal landen waarmee Nederland een bilaterale ontwikkelingsrelatie onderhoudt. Deze beperking houdt verband met de krapte van beschikbare middelen gekoppeld aan de wens om de effectiviteit van OS te verhogen. Het proces van beperking krijgt een nieuw momentum wanneer op 28 juni de landenkeuze van minister Herfkens zal worden besproken in de Tweede Kamer.

De hoofddoelstelling van Ontwikkelingssamenwerking blijft dezelfde: duurzame armoedebestrijding. Het verslag geeft een beeld van de werkterreinen van Ontwikkelingssamenwerking, de thema's en de landen waarin Ontwikkelingssamenwerkings-gelden zijn besteed en welke resultaten daarbij bereikt zijn.

In 1998 is NLG 6,4 miljard (EUR 2,9 miljard) besteed aan zuivere ontwikkelingshulp, dit vertegenwoordigt 0,8% van het BNP in dat jaar.
Ook in 1998 zijn de vijf kwantitatieve doelstellingen geheel of nagenoeg geheel gehaald. Het gaat hierbij om 20% van het ontwikkelingsbudget voor basis sociale voorzieningen, 4% van het budget voor reproductieve gezondheid, 0,1% van het BNP voor internationaal milieubeleid, NLG 50 miljoen (EUR 22,7 miljoen) voor het behoud van het tropisch regenwoud en 0,25% van het BNP voor de Minst Ontwikkelde Landen (MOL's). In de toekomst zal in de verslaglegging het accent overigens meer komen te liggen op behaalde resultaten (output) en minder op de omvang van de bestede middelen (input). In dit jaarverslag wordt met die accentverschuiving een eerste begin gemaakt.

Het verslag benadrukt dat afstemming en consistentie van Nederlands internationaal beleid vanuit verschillende ministeries van minstens even groot belang is als de hulp zelf. 'Voor de minister voor Ontwikkelingssamenwerking is een belangrijke taak weggelegd om de samenhang in het beleid van betrokken departementen in het oog te houden en ruimte te kweken voor ontwikkelingslanden.'

Het verslag is te verkrijgen door contact op te nemen met de Directie Voorlichting Ontwikkelingssamenwerking Tel: 070- 3486789.

14 jun 99 17:14

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie