Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Behandeling bijniertumoren minder ingrijpend

Datum nieuwsfeit: 15-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijks Universiteit Groningen

Promotie

Behandeling van bijniertumoren minder ingrijpend voor patiënt


Datum en tijd dinsdag 15 juni 1999, 16.00 uur
Promovendus J.S. de Graaf
Proefschift Changing trends in the surgical management of phaeochromocytoma

Promotores prof.dr. R.P. Zwierstra, prof.dr. Th.J.M.V. van Vroonhoven

Faculteit medische wetenschappen

Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

De Graaf (Paterswolde, 1966) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen en de afdeling Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. De Graaf is in opleiding tot chirurg bij laatstgenoemd ziekenhuis.

Het feochromocytoom is een zeldzame tumor van de bijnier. Het gezwel produceert, evenals de bijnier zelf, hormonen als adrenaline en noradrenaline. Een verstoorde hormoonbalans in het bloed vormt dan ook een eerste aanwijzing voor de ziekte. Het precies localiseren van de tumor is van groot belang voor de verdere behandeling. Het opsporen vereist traditioneel een uitgebreide, en daardoor voor de patiënt nogal ingrijpende operatie van de buikholte. Dat kan ook anders, ontdekte Joost de Graaf. Uit zijn onderzoek blijkt dat feochromocytomen ook goed met moderne beeldvormende technieken zijn op te sporen. De onderzochte technieken (computer tomografie, magnetische resonantie imaging en scintigrafie) geven zelfs nauwkeuriger anatomische informatie dan een chirurgisch onderzoek. Welke beeldvormende techniek uiteindelijk de voorkeur verdient, hangt af van het soort feochromocytoom. De promovendus stelt tevens enkele nieuwe, minder ingrijpende behandelingsvormen voor. Bij een erfelijke vorm van het feochromocytoom (het zogenaamde MEN type 2-syndroom) verwijdert men meestal uit voorzorg beide bijnieren. Deze patiënten krijgen de ontbrekende bijnierschorshormonen kunstmatig toegediend. Dertig procent van deze patiënten ontwikkelt na verloop van tijd complicaties. De Graaf toonde aan dat de behandeling van het feochromocytoom niet altijd hoeft te leiden tot een dergelijk verlies van de bijnierschorsfunctie. Vaak is het voldoende om alleen de aangetaste bijnier, of slechts een gedeelte van beide bijnieren te verwijderen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie