Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Melddag Thuiszorg toont topje van de ijsberg

Datum nieuwsfeit: 15-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ANBO

Persbericht

Utrecht, 14-06-1999

Melddag Thuiszorg toont topje van de ijsberg

Bijna 250 personen - jong en oud - die geen of minder thuiszorg krijgen, terwijl zij wél een indicatie voor deze zorg hebben. Totaal zo'n duizend belpogingen. Dat is de balans die de ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO kunnen opmaken nadat de landelijke Meldlijn Thuiszorg op 1 juni sloot. Het topje van de ijsberg; want vijf telefoonlijnen waren die dag tussen 12.30 en 20.00 uur constant bezet. De wachtlijst voor thuiszorg telt op dit moment 23.000 wachtenden.

Tachtig procent van de meldlijn-bellers krijgt geen thuiszorg; zij staan op een wachtlijst. Vijftien procent ontvangt gedeeltelijk thuiszorg, terwijl er wél een indicatie voor meer uren is. Slechts vijf procent ontvangt thuiszorg overeenkomstig de indicatie. Vooral de problemen rondom huishoudelijke hulp zijn erg groot. Waar mogelijk wordt een beroep gedaan op familie, buren, vrienden, partners, dochters of betaalt men zelf particuliere hulp. Maar dit zijn oplossingen van tijdelijke aard: de mantelzorg is al zwaar belast. Ook blijven mensen langer in het ziekenhuis dan noodzakelijk, omdat er geen thuiszorg beschikbaar is. Ruim één op de vijf bellers wacht langer dan anderhalf jaar op thuiszorg en bijna de helft staat sinds 1998 op een wachtlijst. Zeker voor deze groep mensen, die al veel te lang maar moet zien hoe ze zich redt, geldt het motto van de actiedag van 1 juni: ouderen zijn het wachten beu!'.

Degenen die de meldlijn hebben gebeld, zitten boven de gemiddelde wachttijden die onlangs via een Quick Scan-onderzoek van het ministerie van VWS bekend zijn gemaakt. Veel voorkomende aandoeningen van de bellers zijn: ouderdomsverschijnselen, reuma, ms, kanker, dementie en gebroken ledematen. Bij jongere bellers komt daar bekkeninstabiliteit bij. De actie-bereidheid onder de bellers is groot: vijftig procent van hen wil meewerken aan een proefproces om daarmee het recht op thuiszorg af te dwingen.

De Melddag Thuiszorg geeft duidelijk het signaal af, dat het nog lang niet goed zit met het leveren van thuiszorg. Ouderen van nu willen nu geholpen worden, en vinden dat de politiek met een noodplan moet komen om de wachtlijsten weg te werken. Op donderdag 17 juni 1999 vindt in de Tweede Kamer een debat over de thuiszorg plaats. De ouderen(bonden) zullen daarbij prominent aanwezig zijn, want langer wachten is maatschappelijk onaanvaardbaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie