Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aardolie doet prijzen industrie opnieuw stijgen

Datum nieuwsfeit: 16-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 16-06-99

Aardolie doet prijzen industrie opnieuw stijgen

Het prijsniveau van Nederlandse industriële producten is in april met 0,6% toegenomen ten opzichte van maart. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat de exportprijzen met 0,7% zijn gestegen. De toename van de binnenlandse afzetprijzen is beperkt gebleven tot 0,4%. Het hogere prijsniveau wordt veroorzaakt door prijsstijgingen van producten van de aardolie-industrie.
In vergelijking met april vorig jaar ligt het prijsniveau van Nederlandse industriële producten nog 3,1% lager als gevolg van flinke prijsdalingen in de voorafgaande maanden.

Prijzen aardolieproducten wederom fors gestegen

In april zijn de prijzen van producten in de aardolie-industrie voor de tweede opeenvolgende maand fors toegenomen (+14%) ten opzichte van de voorafgaande maand. Ontwikkelingen op de wereldmarkt zijn hier debet aan. De binnenlandse prijzen in deze branche zijn met 9,4% gestegen. De exportprijzen liggen ruim 16% hoger. Uitsluitend door deze ontwikkelingen ligt het prijsniveau van de Nederlandse industrie als geheel 0,6% hoger dan in maart. Indien de prijsontwikkeling van de aardolie-industrie buiten beschouwing wordt gelaten, daalt het prijsniveau van de industriële producten in april zelfs (-0,3%).

Minder grote prijswijzigingen overige industriële branches

Prijsstijgingen ten opzichte van maart van dit jaar hebben zich volgens het CBS onder meer voorgedaan in de chemische industrie (+0,6%) en de machines- en apparatenindustrie (+0,5%). Naast prijsstijgingen zijn door het CBS ook prijsdalingen waargenomen. In de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zijn de prijzen van producten met 1,5% gedaald. In deze branche zijn met name de exportprijzen van rund- en varkensvlees sterk gedaald (ruim –10%).

Verbruiksprijzen gestegen

Het prijsniveau van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie

verbruikt, is in april van dit jaar met 1,8% toegenomen ten opzichte van maart. De uit het buitenland geïmporteerde grondstoffen en halffabrikaten zijn met 4,3% in prijs gestegen. Daarentegen zijn de binnenlandse verbruiksprijzen met 1% in prijs gedaald.

In vergelijking met april vorig jaar ligt het prijsniveau van de verbruiksprijzen 4,2% lager. De binnenlandse verbruiksprijzen zijn in deze periode 5,2% gedaald. Het prijsniveau van geïmporteerde goederen ligt 3,3% lager.

Achtergrondinformatie

Voor achtergrondinformatie en meer gedetailleerde cijfers kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, dhr. P.E. luyten, tel. (070) 337 47 16 of e-mail adres: (pltn@cbs.nl). Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS, tel. (070) 337 58 16.

Grafiek. Producentenprijzen, basis 1995=100. Procentuele jaar mutaties.

Tabel. Producentenprijzen, basis 1995=100

Tabel. Producentenprijsindexcijfers voor de industrie, basis 1995=100

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 16 juni 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie