Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra cursusplaatsen Amersfoort voor taalondersteuning

Datum nieuwsfeit: 16-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

juli 1999

Gemeente creeert extra cursusplaatsen taalondersteuning

Het kabinet trekt dit jaar 12,5 miljoen uit voor taalcursussen voor allochtone vrouwen in grote steden. Amersfoort komt er helaas niet voor in aanmerking. Toch doet de gemeente dit jaar ook iets extra's voor deze groep.

Veel allochtone ouders van schoolgaande kinderen in Nederland ('zogenaamde oudkomers') hebben in het verleden geen of weinig taalcursussen gevolgd. Daardoor integreren ze moeilijk in de samenleving. Om iets aan hun taalachterstand te doen, heeft het kabinet 12,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor cursussen. Helaas komen alleen de 25 grootste steden van Nederland hiervoor in aanmerking, de zogenaamde G25. Daar hoort Amersfoort niet bij. Wel krijgt Amersfoort vanaf 1 januari 2000 de status van partiele deelname aan het grote stedenbeleid (GSB). Belangrijk argument daarvoor is dat Amersfoort een hoog percentage allochtonen heeft. Tot die datum komt Amersfoort echter nog niet in aanmerking voor de genoemde subsidies.

extra cursisten

Omdat het college van burgemeester en wethouders erkent dat opvoedings- en taalondersteuning zeer belangrijk zijn. heeft de gemeente 168 extra cursusplaatsen gereserveerd. Zo kunnen toch veel 'oudkomers' deelnemen aan cursussen alfabetisering, sociale redzaamheid en Nederlands als tweede taal (NT2). De cursussen beslaan vier uur per week. Ze worden in de wijkcentra gegeven. Voor kinderopvang van de jongste kinderen kunnen vrouwen gebruik maken van de aanwezige kinderopvang. Verder is er budget gereserveerd (fl. 225.000,-) voor oudkomers die op de wachtlijst staan voor NT2. Bovendien is er extra geld beschikbaar gekomen voor 25 deelnemersplaatsen voor NT2 en sociale redzaamheid voor allochtone vrouwen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie