Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Aanpassing wetgeving aanpak handel in dopingmiddelen'

Datum nieuwsfeit: 16-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Aanpassing wetgeving bepleit voor betere aanpak illegale handel in dopingmiddelen

Woensdag 16 juni 1999, persbericht nummer 61b

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De wetgeving moet worden aangescherpt om een effectieve aanpak mogelijk te maken van illegale handel in geneesmiddelen voor het reguliere zorgcircuit en voor dopingdoeleinden. Wat nu een overtreding is, moet straks in bepaalde gevallen een misdrijf worden. Hierdoor kan niet alleen een hogere straf (maximaal zes jaar) en een hogere boete (maximaal 100.000 gulden) worden opgelegd, maar kan de illegale handel ook beter opgespoord worden.

Tot deze conclusie komt een gezamenlijke werkgroep van het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de douane, de Economische Controledienst (ECD) en de Algemene Inspectiedienst (AID). De werkgroep is begin dit jaar van start gegaan. Aanleiding was onder meer een rapport van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) waaruit bleek dat jaarlijks 200 miljoen gulden omgaat in dopingmiddelen in de sport en dat de aanpak stuit op onvoldoende sanctiemogelijkheden en opsporingsmogelijkheden.

De procureur-generaal mr T. van Daalen, voorzitter van de overleggroep OM-IGZ, en de hoofdinspecteur van de IGZ, drs. P.H. Vree, tevens voorzitter van de werkgroep, hebben het rapport, getiteld "Opsporing overtredingen Wet op de Geneesmiddelenvoorziening", woensdag in Den Haag aan staatssecretaris Vliegenthart van VWS aangeboden. De staatssecretaris onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van de werkgroep.

De werkgroep stelt vast dat er steeds meer signalen zijn over illegale handel in dopingmiddelen en over illegale activiteiten met betrekking tot geneesmiddelen, zoals vervalsing, diefstal en sluikhandel. Het juridisch instrumentarium om daartegen op te treden, is niet toereikend. Daarom stelt de werkgroep voor om tenminste twee in de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening omschreven strafbare feiten als economisch delict aan te wijzen. Het gaat om het onbevoegd uitoefenen van de artsenijbereidkunst en het verbod tot invoeren, bereiden, verhandelen e.d. van ongeregistreerde geneesmiddelen. Het opzettelijk overtreden hiervan zou als misdrijf moeten gaan gelden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie