Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gelderse subsidie voor verplaatsen varkensslachterij Dumeco

Datum nieuwsfeit: 16-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Gelderland

Provincie Gelderland stelt 3,2 miljoen beschikbaar voor verplaatsing varkensslachterij Dumeco

16 juni 1999

Nr. 99-239

Varkensslachterij Dumeco, nu nog gevestigd in het centrum van Twello, gaat verhuizen naar een locatie op het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein de Ecofactorij' in Apeldoorn, dat aan alle moderne milieu-eisen voldoet. De provincie draagt een bedrag van 3,2 miljoen bij aan de verhuizing, afkomstig uit het fonds voor majeure projecten. Op de vrijkomende grond (vier hectare) en op een aangrenzend perceel (drie hectare) worden 250 woningen gebouwd.

Uit het fonds voor majeure projecten worden alleen projecten gefinan cierd met een duidelijke meerwaarde. In dit geval is dat:
* milieuwinst (verdwijnen van stankoverlast in Twello);
* het vrijkomen van grond voor woningbouw binnen de bebouwde kom, versterking van het leefmilieu in Twello;
* ondersteuning van de landbouwsector door behoud van de circa 300 arbeidsplaatsen bij Dumeco en door de ketenbenadering van Dumeco, waardoor op termijn de werkgelegenheid nog kan groeien.

Het overheidsaandeel in de verplaatsingskosten bedraagt 16,3 miljoen, waarvan 13,1 miljoen wordt afgedekt door gemeente, rijk en provincie (structurele fondsen).

Varkensbeleid
Het beleid met betrekking tot de varkenshouderij staat nog volop ter discussie. Een van de kernpunten daarbij is het onderscheid in twee concentratiegebieden, oost en zuid, om het transport van varkens en de contacten tussen bedrijven te beperken. In beide concentratiegebieden moet voldoende slachtcapaciteit aanwezig zijn. Daarom is het van belang dat de capaciteit van Dumeco voor het gebied oost bewaard blijft.

Economisch belang
Dumeco zal op termijn haar productie vanaf de nieuwe locatie per spoor afwikkelen. De mogelijkheid van een weg- en railvoorziening op de Ecofactorij wordt op dit moment bestudeerd. Een dergelijke voorziening kan een belangrijke impuls zijn voor het intermodaal vervoer binnen de stedendriehoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* de dienst REW, de heer W. Wieseman, tel. (026) 359 91 45, e-mail: (w.wieseman@prv.gelderland.nl)

* de afdeling Communicatie, mevrouw A. Schippers, tel. (026) 359 90 17, e-mail: (a.schippers@prv.gelderland.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie