Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Haarlem automatiseert bodemgegevens

Datum nieuwsfeit: 17-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Gemeente automatiseert bodemgegevens

De gemeente Haarlem heeft al haar bodemonderzoeksgegevens in een computersysteem ingevoerd en bodemkwaliteitskaarten opgesteld. Per gebied is nu overzichtelijk weergegeven wat de kwaliteit van de bodem is. Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag hiervan de achtergrondgehaltekaart voor heel Haarlem vastgesteld. Deze kaart geeft per deel van Haarlem weer hoe de kwaliteit van de bodem is. De achtergrondgehaltekaart is van belang omdat de basis is voor toekomstig bodembeleid.

Inzicht in bodemkwaliteit

In het computersysteem zijn alle bodemonderzoeksrapporten ingevoerd. In het systeem is terug te vinden welke bodemverontreiniging is aangetroffen, zo mogelijk wat de oorzaak is van de verontreiniging en andere gegevens zoals de aanwezigheid van ondergrondse olietanks en andere bodembedreigende activiteiten. De koppeling van al deze gegevens geeft een goed inzicht in de bodemkwaliteit.

Gebruiksvoordelen

De geautomatiseerde bodemkaarten zijn zeer waardevol voor de gemeente maar ook voor andere partijen. Zo kunnen makelaars, kopers en verkopers van panden er informatie uit opvragen voor onroerendgoed transacties. Nutsbedrijven, aannemers en gemeentelijke afdelingen die grondwerkzaamheden uitvoeren kunnen via het systeem informatie verkrijgen over de kwaliteit van de grond waarin ze de werkzaamheden moeten uitvoeren. Tot nog toe werd voorafgaand aan civiele werken altijd een bodemonderzoek uitgevoerd. Dat is straks niet meer nodig. De kaart biedt ook mogelijkheden om sneller vrijstelling te geven voor verplicht bodemonderzoek bij bouwaanvragen. Verder kan de gemeente met het systeem sneller en betrouwbaar informatie leveren.

Storten van grond

Ook in het grondstromenbeleid biedt de kaart veel voordelen. Formeel is het nu nog zo dat grond niet zomaar van de ene naar de andere plek verplaatst mag worden als de eigenaar geen informatie heeft over de kwaliteit ervan. Verontreinigde grond kan dan immers op een schone plek gestort worden waardoor deze plek ook verontreinigd raakt. Door de achtergondgehaltekaart heeft de gemeente nu een overzicht van de bodemkwaliteit per deelgebied. Gebieden met een gelijkwaardige bodemkwaliteit kunnen straks zonder problemen grond uitwisselen.

17 juni 1999

persberichten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie