Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Onderzoek neveneffecten medicijnen in 21e eeuw onmogelijk'

Datum nieuwsfeit: 18-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

512 2483

Oratie prof. Van Leeuwen: æOnderzoek naar neveneffecten medicijnen is in 21e eeuw onmogelijkÆ

æHet weggooien van medische dossiers en andere medische gegevens na tien jaar vormt een regelrechte bedreiging voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. Onderzoek naar de langetermijneffecten van medicijnen en behandelingen zal hierdoor onmogelijk worden.Æ De kritiek van professor Van Leeuwen richt zich op een wetsartikel uit de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) waarin is vastgelegd dat medische dossiers maar tien jaar bewaard mogen worden, tenzij een langere bewaarduur noodzakelijk is voor de medische begeleiding van de patiënt. Veel ziekenhuizen gebruiken volgens Van Leeuwen het nieuwe wetsartikel om hun overvolle archieven op te ruimen. æDat is in strijd met de belangen van zowel huidige als toekomstige patiënten.Æ

æDe introductie van veelbelovende behandelmethoden zou met wat minder euforie en meer bescheidenheid gepaard moeten gaan. Als men nieuwe behandelingen breed gaat toepassen, is doorgaans alleen bekend of ze werken en wat de bijwerkingen op korte termijn zijn. Dat kan ook eigenlijk niet anders want de maatschappij vraagt om een zo snel mogelijke invoering van nieuwe behandelingen, zowel bij de bestrijding van kanker als bij andere aandoeningen. Maar er moeten dan wel mogelijkheden zijn om ook de late effecten van die behandelingen te kunnen evaluerenÆ, aldus Floor van Leeuwen.

Neveneffecten van allerlei medicijnen en behandelingen openbaren zich vaak pas geruime tijd na de bewuste behandeling of het medicijngebruik. Vaak is die periode langer dan tien jaar. Van Leeuwen: æDe sterk verhoogde kans op een zeldzame vorm van kanker van de vagina bij zogeheten DES-dochters manifesteerde zich pas twintig jaar na de behandeling. Ook de licht verhoogde kans op borstkanker bij de DES-moeders zelf bleek pas na 25 tot 30 jaar.Æ

Kankerepidemiologie houdt zich in het bijzonder bezig met het vaststellen van de mate van voorkomen van kanker en met het zoeken naar oorzakelijke factoren van de ziekte. Het is de enige tak van wetenschap die de precieze relatie kan vaststellen tussen leefgewoonten of omgevingsfactoren, en de kans op kanker bij de mens.

Epidemiologisch onderzoek vormt daarmee de basis van kankerpreventie. æDaarom is het zorgelijk dat de belangrijkste ontdekking van de kankerepidemiologie, de relatie tussen roken en longkanker, niet heeft geresulteerd in voldoende preventieve actie. In de meeste derdewereldlanden is de tabaksconsumptie de afgelopen tien jaar verdubbeld of zelfs verdriedubbeld, en rookt nu meer dan de helft van de bevolking. Bestralingsapparatuur voor longkanker zal een belangrijk deel uit gaan maken van de ontwikkelingshulp van de 21e eeuw.Æ

PERSONALIA

Mw.dr.ir. F.E. van Leeuwen is door het Nederlands Kanker Instituut (NKI) per 1 juli 1998 benoemd tot bijzonder hoogleraar Epidemiologie van kanker aan de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. De leerstoel Epidemiologie van kanker is de eerste hoogleraarstoel op dit gebied in Nederland.

Mw.dr.ir. Floor van Leeuwen (1956), geboren te Rotterdam en woonachtig te Amsterdam, studeerde humane voeding aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en epidemiologie aan de University of Alabama (Verenigde Staten). Zij promoveerde in 1994 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift Second malignancy as a sequel to cancer treatment: an assessment of risk bij prof.dr. H.M Pinedo en prof.dr. J.P. Vandenbroucke. Sinds 1981 is zij als epidemioloog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/AvL), waar zij in 1987 hoofd van de afdeling Epidemiologie werd. Zij is tevens consulent-epidemioloog van het Integraal Kankercentrum Amsterdam. Floor van Leeuwen is lid van de Signaleringscommissie Kanker van de Nederlandse Kankerbestrijding / Koningin Wilhelmina Fonds en van meerdere werkgroepen van het National Cancer Institute (NCI) in de Verenigde Staten, waaronder de Co!llaborative group of Second Cancer Risk following Testicular and Ovary Cancer. Zij heeft vele publicaties op haar naam staan over de eventuele effecten van (passief) roken en hormoongebruik.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie