Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tien weken Tour des Chats in de Achterhoek

Datum nieuwsfeit: 18-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 18 JUNI 1999

Tien weken tentoonstellingen, muziek en dans in teken van de kat Tour des Chats in de Achterhoek
Van midden juni tot 23 augustus 1999 staat de Achterhoek en een deel van het aangrenzende Duitsland in het teken van de kat. Katten dienen zich die tijd in allerlei gedaantes en vormen aan.

Hangend aan de muur van een galerie, zittend of staand in een beeldentuin. Zingend, dansend en muziek makend op podia. Zij manifesteren zich in winkeletalages en leggen een stempel op menu's in restaurants. In Bredevoort zijn zij zelfs op het water te zien op de locatie, waar de jaarlijkse gondelvaart wordt gehouden. In bijna iedere plaats in de Achterhoek wordt die tien weken wel iets in het teken van de kat georganiseerd. Het evenement heeft daarom de toepasselijke naam Tour des Chats meegekregen. De organisatoren verwachten vele duizenden bezoekers, want Nederland telt immers zo'n 2½ miljoen katten met evenzovele kattenliefhebbers.

De kat in de kunst
Vanaf de tijd van het Oude Egypte vervulde de kat een rol in de samenleving. Als incarnatie van de katgodin Bastet was zij heilig verklaard en ook in Azië, vooral in China en, later, in Japan, werd zij vereerd. In de Middeleeuwen, met name in Europa door de opkomst van het Christendom, werd
de kat verguisd, gemarteld en verbrand als verschijning van Satan en metgezel van de heks.

Vanaf het midden van de 18de eeuw, beginnende in Frankrijk, verbeterde de positie van de kat in Europa en raakte ook de Europese kunstenaar in haar geïnteresseerd. Het bijzondere karakter, de mysterieuze uitstraling, zelfverzekerdheid, onafhankelijkheid, gratie en souplesse van de kat vormden een bron van inspiratie. In de literatuur, poëzie, schilderkunst, beeldende kunst, dans, muziek en drama is de kat dan ook terug te vinden. Tijdens de Tour des Chats kan met iedere kunstvorm worden kennisgemaakt.

Programma
De openingsceremonie wordt half juni gehouden in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Ernst Daniël Smid, een van Nederlands beroemdste zangers, zelf afkomstig uit de Achterhoek, zal het evenement openen. Samen met Kater Slaapmuts, dichter van beroep, zal hij de avond in goede banen leiden. Vervolgens worden er in de hele streek lezingen, concerten, uitvoeringen, cursussen en tentoonstellingen gehouden.

Musical Cats
De theatergroep Cluster zal de musical Cats twee maal in Bredevoort opvoeren op de locatie waar eind augustus de gondelvaarten worden gehouden. De musical wordt bovendien opgevoerd in de schouwburgen van Doetinchem en Lochem. Ook andere (theater)groepen geven thematische uitvoeringen, variërend van ballet tot (kat)concerten en straattheater. Jong en oud kan zich inschrijven voor een cursus (tot kat) grimeren. In Halle worden speciale katten-vliegers gemaakt en bij Ruurlo wordt het thema ‘de kat' verwerkt in een maïslabyrint. Voorts zal minstens een twintigtal galeries, kastelen en gemeentehuizen tentoonstellingen organiseren in het teken van de kat. Tijdens die tentoonstellingen worden er op de betreffende locatie lezingen en/of concerten gehouden.

Arrangementen en routes
In de programmagids worden een- en meerdaagse arrangementen aangeboden. Verschillende hotels en restaurants in de streek haken in op het thema en bieden de kattenliefhebber een meerdaags verblijf. Tijdens dat verblijf kan men gebruik maken van fiets- en autoroutes langs de verschillende locaties, waar programmaonderdelen van de Tour des Chats worden opgevoerd. Bovendien leiden de routes langs de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden van de streek.

Organisatie en informatie
Het idee voor het festival is afkomstig van de galeriehoudsters van Kattengalerie La Dame Bastet in Halle (Zelhem) en Atelier Bubastis (Bredevoort). Beiden hebben in hun galerie het thema ‘De kat in de kunst' met elk hun specialisatie: fijnschilderkunst (Bubastis) en sculpturen (La Dame Bastet). Informatie over de verschillende activiteiten wordt tevens door beiden gegeven. Inlichtingen: tel. (0543) 45 20 27 of (0314) 63 14 72.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie