Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Belangrijke verbetering van bloedvatprothesen

Datum nieuwsfeit: 18-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen, Postbus 217, 7500 AE Enschede, telefoon (053) 489 4244, E-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl)

Belangrijke verbetering van bloedvatprothesen


* 18 juni 1999, 14.45 uur

promotie ir. M.J.B. (Marcel) Wissink, faculteit Chemische Technologie, Endothelialization of collagen matrices. Effects of crosslinking, heparin immobilization and bFGF loading

Menselijke bloedvaten kunnen worden aangetast door bijvoorbeeld aderverkalking, een afzetting van vetten en kalk in de wand van bloedvaten, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd. Aangetaste bloedvaten kunnen chirurgisch worden vervangen door een gezond bloedvat uit het been van de patiënt zelf, maar in ongeveer 60 procent van de gevallen worden er kunststof bloedvatprothesen gebruikt. Deze prothesen worden al jarenlang met succes toegepast voor het vervangen van slagaders met een grote diameter, zoals de grote lichaamsslagader (aorta). Voor vaten met een kleinere diameter, zoals in de onderbenen en armen, voldoen kunststof vaten minder goed dan bloedvaten uit de patiënt zelf. Bloedvatprothesen zijn namelijk van een lichaamsvreemd materiaal gemaakt en daardoor raken prothesen met een kleine diameter op den duur verstopt door bloedstolsels.

Om de vorming van stolsels te voorkomen, kan de binnenkant van de kunststof bloedvaten bekleed worden met dezelfde cellen (endotheelcellen) als een gezond bloedvat. Men neemt een klein stukje vat uit een patiënt en daaruit worden endotheelcellen geïsoleerd. Deze cellen worden in het kunststof bloedvat gebracht (gezaaid), dat kort daarna geïmplanteerd kan worden. Een probleem is, dat de huidige kunststof vaten een slechte ondergrond vormen voor endotheelcellen.

"Wij hebben nu een coating ontwikkeld voor kunststof bloedvaten, waarop endotheelcellen goed hechten en groeien", aldus Marcel Wissink. De coating bestaat uit drie hoofdbestanddelen. Allereerst het eiwit collageen; in een verbeterde versie van het collageen dat tot nu toe in de medische wereld wordt gebruikt. Collageen is een goed substraat voor de groei van endotheelcellen, maar leidt wel tot bloedstolling. Daarom is er een antistollingsmiddel (heparine) aan gekoppeld. "En omdat we geen meters bloedvaten uit een patiënt kunnen halen, moeten we met een beperkte hoeveelheid cellen toch snel een volledige bedekking krijgen. Daarom hebben we aan de coating ook een groeifactor voor endotheelcellen (bFGF) toegevoegd."

Het zaaien van endotheelcellen in prothesen wordt al een jaar of acht met succes toegepast. Groepen die deze techniek toepassen, gebruiken echter een andere benadering dan Wissink voor ogen staat. Geïsoleerde endotheelcellen worden in een laboratorium in een prothese gezaaid. Daar worden ze in een week of vier opgekweekt tot een volledige bedekking. Daardoor moet de patiënt er enkele weken op wachten en dus moet hij twee keer geopereerd worden. Het opkweken leidt tot een verhoogd risico op bacteriële infectie, wat na implantatie weer kan leiden tot bijvoorbeeld het verlies van een onderbeen. Een bloedvat prothese kan daarom het best direct na het zaaien van endotheelcellen worden geïmplanteerd.

De laboratorium- en dierentests met de aan de UT ontwikkelde coating zijn hoopgevend en er is dan ook een patent aangevraagd. De promovendus: "De cellen hechten goed, ze groeien ontzettend snel en met zeer weinig cellen kunnen we toch redelijk snel een volledige bedekking van het oppervlak realiseren. De belangrijkste verbetering ten opzichte van de bestaande techniek is, dat wij waarschijnlijk het isoleren en zaaien van de cellen in het implantaat wel in één operatie uit kunnen voeren."

promotor prof. dr. J. Feijen
co-promotor prof. dr. W.G. van Aken
informatie drs. B. Meijering, tel. (053) 489 4385 e-mail (b.meijering@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999
Laatst gewijzigd op 18-06-99.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie