Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Weekoverzicht agrarische termijnmarkt

Datum nieuwsfeit: 18-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Amsterdam Exchanges

18 Jun 1999 Weekoverzicht agrarische termijnmarkt

Prijsexplosie aardappeltermijncontract

Op de agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges gingen op bijna alle fronten de prijzen omhoog. Het meest in het oog sprong echter het aardappeltermijncontract levering juni 1999. Door een vaste fysieke markt schoot dit contract de afgelopen vijf handelsdagen omhoog naar een slotkoers van 29,50 euro. Dit betekende een stijging van 26,6 procent in vergelijking met de slotnotering van vorige week donderdag (23,30 euro). Woensdag sloot het contract zelfs op 31,80 euro. Ook levering april ging flink in prijs omhoog. Dit contract sloot de week op 12,90 euro; een stijging van 1,20 euro ten opzichte van de slotnotering van de vorige verslagperiode.
De omzet op de aardappeltermijnmarkt bedroeg gemiddeld 320 contracten per dag waardoor de weekomzet uitkwam op 1.602 termijncontracten. De aardappelopties werden de afgelopen vijf handelsdagen 280 maal verhandeld. Vooral op donderdag was er flinke activiteit in de diverse series. Uitschieter was de put juni 1999/13,75. Deze serie kwam uit op een omzet van 74 contracten.

De varkenstermijncontracten levering juni en augustus kenden eveneens een stijgende lijn. Het augustus-contract kende een bescheiden plus: 2,4 procent op een slot van 87 eurocent. Voor 10.000 kilo varkens levering juni steeg de prijs van 88 eurocent naar 99 eurocent per kilo. Dit betekende dat het juni-contract ruim 11 procent duurder werd. Het contract voor levering juli was een uitzondering op de varkenstermijnmarkt: het ging in prijs terug: 0,5 procent op een slotnotering van 85,6 eurocent.
De omzet in varkenstermijncontracten werd flink omhooggetrokken door de handel die donderdag plaatsvond. Die dag gingen 338 contracten om (waarvan 265 levering juni). De totale weekomzet bedroeg ruim 760 contracten.
Op de agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges werden de afgelopen verslagperiode 2.660 termijncontracten en opties verhandeld.

© Amsterdam Exchanges / Marketingcommunicatie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie