Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Computers scheiden hout en plastic uit afval

Datum nieuwsfeit: 18-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 18 juni 1999

PERS & VOORLICHTING Persbericht

Autosort biedt perpectief
COMPUTERS SCHEIDEN HOUT EN PLASTIC UIT BOUW- EN SLOOPAFVAL

Zeven Europese organisaties, waaronder de nv VAM te Wijster en de Katholieke Universiteit Nijmegen, zijn er in geslaagd een installatie te ontwikkelen, die het automatisch scheiden van hout en plastics uit bouw- en sloopafval mogelijk maakt. Tot op heden gebeurt het scheiden van dit afval grotendeels handmatig. Het samenwerkingsproject, Autosort, startte in 1996 en is financieel ondersteund door de Europese Gemeenschap. De ontwikkelde installatie staat bij een modern verwerkingsbedrijf voor bouw- en sloopafval in Merano in Noord-Italië.

Belangrijkste reden van dit gezamenlijke project om het scheiden van bouw- en sloopafval te automatiseren is het verhogen van de efficiency en de volumeopbrengst van af te scheiden deelstromen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de sorteerders. De nieuw ontwikkelde installatie maakt gebruik van een specifiek ontwikkelde NIR-technologie (Near-Infrared-Spectroscopy-System), een combinatie van nabij-infrarood-, laser- en videotechniek. Deze techieken stellen vast of het om hout, kunststoffen of steen/beton gaat (infrarood + materiaal herkenning), welke vorm het heeft en waar het af te scheiden materiaal zich op de lopende band bevindt (laser + video). Elk van deze detectietechnieken is gekoppeld aan een computer. Alle gegevens worden geanalyseerd en doorgestuurd naar de computer, die een grijperarm aanstuurt, die vervolgens de gewenste materialen volautomatisch van de lopende band pakt. Er wordt al veel langer gewerkt aan de ontwikkeling van meer geautomatiseerde sorteersystemen voor afvalstromen. Tot nu toe fungeerde een video-installatie als belangrijkste identificatiemiddel van af te scheiden deelstromen en gaf een operator met zijn vinger op een beeldscherm aan welke materialen de grijparm van de lopende band moet pakken.

De nieuwe techniek heeft ten opzichte van 'handpicking' het voordeel dat het een constant scheidingsrendement geeft, continu ingezet kan worden en een hogere productie per uur oplevert. De techniek kan toegepast worden voor (na)controle van reeds op de bouw- of sloopplaats voorgescheiden afvalstromen, en kan voorscheiding zelfs overbodig maken.

De Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN), afdeling Analytische Chemie (o.l.v. prof. dr. L. Buydens), verrichtte onderzoek en leverde software voor de materiaalherkenning vanuit haar expertise op het gebied van spectrochemische materiaal identificatie. Ook was zij betrokken bij de ontwikkeling van de nabij-infrarood sensor. Hierbij werd gebruik gemaakt van eerder opgedane ervaring in een ander europees project t.b.v. het afscheiden van plastic uit huishoudelijk afval en het verder uitsorteren van het plastic naar materiaaltype.

Binnen het project is de nv VAM verantwoordelijk geweest voor de marktanalyse en een analyse van bestaande identificatiesystemen. Tevens heeft zij als grootschalige eindverwerker steekproeven begeleid en vanuit haar praktische operationele ervaring voortdurend als klankbord gefungeerd. Mede op basis hiervan is de keuze gemaakt van de componenten waaruit de installatie is opgebouwd.

De overweging van de VAM om destijds deel te nemen aan 'Autosort (Automated sorting System for Advanced Waste Disposal)' is vooral ingegeven vanwege de innovatieve aspecten die aan dit project verbonden zijn. Het biedt voor de toekomst mogelijkheden om uit andere afvalstromen waardevolle deelstromen af te scheiden zoals plastic flessen en drankenkartons.

De overige deelnemers aan het project zijn de Universiteit van Karlsruhe (ontwikkeling van de grijparmen, twee Duitse technische instituten (ICB te Münster en DMT te Essen), die beide de hardware- en software componenten hebben geselecteerde en getest. Apparatenbouw Reliste GmbH uit Oostenrijk en coördinator van het project bouwde de installatie en is met name gespecialiseerd in de sturingstechniek. Tot slot Erdbau GmbH uit Merano (Italië), die de faciliteiten heeft geleverd voor de bouw van de installatie in een praktijksituatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie