Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Peper geeft Zaanstad gelijk in dispuut met ZOG fractie

Datum nieuwsfeit: 18-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

CORRECTE HANDELSWIJZE ZAANSTAD BIJ INFORMATIEVERSTREKKING AANVULLEND OPENBAAR VERVOER

Minister Peper van Binnenlandse Zaken vindt dat Zaanstad correct heeft gehandeld bij het geven van informatie over Aanvullend Openbaar Vervoer aan de fractievoorzitter van de ZOG, mevrouw L. Vissers-Koopman. Hij ziet geen aanleiding in deze kwestie tussenkomst te verlenen.

Eerder weigerde Zaanstad inzage aan mevrouw Vissers in de tussen Nedtax en de gemeente Zaanstad ondertekende side-letter. Deze hoorde bij de tussen de beide partijen afgesloten overeenkomst over de invoering van een collectief systeem van aanvullend openbaar vervoer. Zaanstad weigerde inzage gelet op de vertrouwelijke bedrijfsinformatie in deze side-letter.

In zijn reactie aan mevrouw Vissers stelt minister Peper vast dat de weigering van het college van burgemeester en wethouders is gebaseerd op de Gemeentewet. Weliswaar sluit deze wet niet uit dat informatie, die op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur moet worden geweigerd, toch aan raadsleden wordt verstrekt. Dit zou echter wel moeten plaatsvinden onder geheimhouding. De afweging van het college om hieraan geen toepassing te geven en de side-letter niet ter inzage te geven, komt hem echter niet onredelijk voor. Het feit dat dit document bedrijfsgevoelige informatie bevat speelt hierbij mede een rol.

De minister wijst er terzijde nog op dat er geen sprake is van een hierarchische positie van hem ten opzichte van een gemeente. De gemeente is als mede-overheid een zelfstandig, autonoom bestuurslichaam en is zelf als eerste verantwoordelijk voor hetgeen het doet of laat.

Zaanstad, 17 juni 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie