Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium 'de grenzen van de militaire interventie'

Datum nieuwsfeit: 21-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Symposium 'de grenzen van de militaire interventie'

Den Haag, 15 juni 1999

Symposium 'de grenzen van de militaire interventie' Tijd: maandag 21 juni 1999, 10.00 tot 16.00 uur Plaats: Instituut Defensie Leergangen, Brasserskade 227a, Rijswijk

Op 21 juni organiseert het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) samen met het Instituut Defensie Leergangen (IDL), de Diensten Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht en de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht het symposium 'de Grenzen van de militaire interventie'.

Nu de oorlog in Joegoslavik lijkt te zijn beslecht is het tijd voor een brede bezinning op de mogelijkheden die de inzet van de krijgsmacht biedt. 'Kosovo' heet een breukvlak te zijn in het internationaal optreden in conflicten. Voor het eerst zou de internationale gemeenschap hebben gekozen voor de verdediging van de mensenrechten. Kosovo wordt een 'humanitaire interventie' genoemd. Maar kun je wel spreken van een humanitaire interventie wanneer je niet in staat bent om die bevolkingsgroepen die worden bedreigd met uitroeiing en verdrijving in bescherming te nemen?

Momenteel heeft Minister De Grave door middel van de Brede Maatschappelijke Discussie over de toekomst van de Krijgsmacht betrokkenen de mogelijkheid geboden om mee te discussikren over de toekomstige taken van onze krijgsmacht. Samen met de recente ervaringen in Kosovo en eerdere ervaringen opgedaan in Irak, Rwanda en Bosnik, vormt dit aanleiding om vanuit diverse disciplines een scherp debat te voeren over de grenzen van de militaire interventie.

Militaire interventie is altijd onderdeel van een groter proces: van de toeloop tot een conflict, het optreden tijdens het conflict tot hulp bij de wederopbouw van een vernielde samenleving. Daarin spelen drie factoren een rol: de politiek, de krijgsmacht en de samenleving. Steeds meer blijkt daarbij de invloed van de media en de eigen inzet van vele NGO's. Bovendien is er sprake van een aanscherping van het ethisch en juridisch denken. Op het symposium zal vanuit de actuele ontwikkelingen op de Balkan het debat worden gezocht met vooraanstaande deskundigen en woordvoerders, onder leiding van Leonard Ornstein, verslaggever van Vrij Nederland.

Voor aanmelding kunt u zich wenden tot het IDL, Mevrouw M.A.A. Leijh. Pers kan zich aanmelden bij het IKV, Juul Muller, 070 350 71 00, (juul@antenna.nl)

Programma (10.00 tot 16.00 uur)

09.30-10.00 uur
Aankomst op het IDL

10.10 uur
Opening door brigade-generaal mr. O. van der Wind, directeur van het Instituut Defensie Leergangen (IDL) Introductie door de gesprekleider Leonard Ornstein, verslaggever van Vrij Nederland

Vanuit de politiek

10.15 uur
Interview met Dr. W.F. van Eekelen, oud-minister van defensie, vml. secretaris-generaal van de WEU, lid van de Eerste Kamer namens de VVD

10.30 uur
Debat met sparring partners op het podium: Drs. L. Wecke, polemoloog, en generaal-majoor der Mariniers b.d. F.E. van Kappen, vml. militair adviseur van de secretaris-generaal van de VN.

11.00 uur
Debat met sparring partners op podium en 1e rij van de zaal Op deze 1e rij zullen onder andere plaatsnemen: Prof. Dr. A.H.M. van Iersel, adviseur van Pax Christi, Dr. K. Koch, politicoloog aan de RUL, drs. Bert Koenders, Kamerlid van de PvdA-fractie, en andere leden van de Tweede Kamercommissies van Defensie en Buitenlandse Zaken.

11.15 uur
Discussie met de zaal

Vanuit de media en de publieke opinie

11.30 uur
Interview met Prof. Dr. H.J.G. Beunders, hoogleraar geschiedenis van media en cultuur aan de EUR.

11.45 uur
Debat met sparring partners op podium: Dr. M.J. Faber, algemeen-secretaris IKV, en generaal-majoor C. Hilderink, directeur personeel KLU

12.15 uur
Debat met sparring partners op podium en 1e rij van de zaal

12.30 uur
Discussie met de zaal

13.00 uur
Lunch

Vanuit de Krijgsmacht

14.00 uur
Interview met luitenant-generaal A.P.P.M. van Baal, plv. Chef Defensiestaf

14.15 uur
Debat met sparring partners op podium: J. van Houwelingen, vml. Staatssecretaris van Defensie en voorzitter St. Maatschappij en Krijgsmacht, en Prof.Dr. P.M.E. Volten, directeur Center for European Security Study's aan de RUG.

14.45 uur
Debat met sparring partners op podium en 1e rij van de zaal

15.00 uur
Deelname aan debat vanuit de zaal

15.30 uur
Afsluiting door Leonard Ornstein en brigade-generaal mr. O. van der Wind

15.40 uur
Napraten in de hal, thee, drankje

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie