Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Binnenskamers: Stedelijke wooncultuur 1580-1830

Datum nieuwsfeit: 21-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

's-Hertogenbosch, 21 juni 1999
 
"s-Hertogenbosch
Binnenskamers Stedelijke wooncultuur
1580-1830
 
10 juni t/m 3 oktober 1999
 
Tot op heden weten we nog betrekkelijk weinig over het alledaagse leven van gewone burgers in van vroeger. Hoe waren bijvoorbeeld hun woningen ingericht, hoe gingen ze gekleed en waaruit bestond hun dagelijkse maaltijd? Beschikte men over muziekinstrumenten of boeken, hingen er schilderijen aan de muur en waren er huisdieren aanwezig?  
Tentoonstelling

Een deel van deze vragen wordt beantwoord op de tentoonstelling 's-Hertogenbosch Binnenskamersdie nog  t/m 3 oktober te zien is in het Noordbrabants Museum. Deze expositie is gebaseerd op informatie uit boedelbeschrijvingen: lijsten waarop de inboedel van een huishouden werd genoteerd, heel gedetailleerd en vaak kamer voor kamer. De boedellijsten verschaffen een levendig beeld van de materiële cultuur van vroegere stadsbewoners - en niet alleen van de Bosschenaren maar evengoed van de bewoners van andere steden in de Nederlanden.
 
Bezoekers kunnen een blik werpen in de
historische bedsteden, keukens, woonkamers en salons van stadsbewoners van verschillende rang en stand, ingericht met in totaal zeshonderd objecten, afkomstig van musea en particulieren uit binnen- en buitenland. Zo wordt men ontvangen in het salet van een pensionarisweduwe (1705), in een notariskantoor (1710), in de gelagkamer van een herberg (1721) en in de muziekkamer van een stadsorganist (1754). Het zijn slechts enkele voorbeelden uit een bonte tentoonstelling, waar het publiek iets proeft van de huiselijke sfeer uit lang vervlogen tijden. Bezoekers, jong en oud, kunnen op visite gaan bij Bosschenaren uit een ver verleden.
 
Levend VerledenOp de
expositie wordt dit verleden bijna letterlijk weer tot leven gewekt. Dat gebeurt met behulp van verhalende audioprogramma's maar ook door de aanwezigheid -op gezette tijden- van zeventiende- en achttiende-eeuwse Bosschenaren. Tegen de achtergrond van het 'eigen' interieur vertellen zij over hun woning en huisraad, persoonlijke omstandigheden en over het 's-Hertogenbosch van hun tijd. De uitvoeringen vinden plaats op woensdag- en zondagmiddag om 14.00, 15.00 en 16.00 uur en zijn gratis.
 
Onderwijs voorstellingenHet
museum organiseert op verzoek speciale onderwijsvoorstellingen. De 18de eeuwse organist Albert des Millevilles neemt leerlingen mee langs interieurs in de tentoonstelling en vertelt over het leven in vroegere eeuwen. Inlichtingen hierover 073- 68 77 808.
 
LespakketVoor de bovenbouw
van het basisonderwijs is er een lespakket ontwikkelt. In dit gratis pakket staat het bestuderen van boedellijsten en historische bronnen centraal. Leerlingen leren op verschillende manieren welke problemen er kunnen zijn bij het werken met oude documenten. Het lespakket kan telefonisch aangevraagd worden.
 
VVV arrangementDe 'VVV
's-Hertogenbosch en de Meierij' heeft in aansluiting op de tentoonstelling een arrangement ontwikkelt. Voor inlichtingen hierover kunt u contact opnemen met de Bossche VVV: tel. 0900-1122334.
 
PublicatieTegelijk met de
tentoonstelling verschijnt bij Waanders Uitgevers te Zwolle een uitvoerige bundel getiteld 's-Hertogenbosch Binnenskamers over het dagelijks leven te 's-Hertogenbosch in de periode 1650 - 1850. Het boek is te koop in de museumwinkel. Prijs ƒ 35,-.
 
ParticipantenTentoonstelling en nevenproducties zijn het resultaat van samenwerking tussen het Noordbrabants Museum, de Kring Vrienden van "s-Hertogenbosch, Stadsarchief "s-Hertogenbosch, afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van de gemeente "s-Hertogenbosch, Het Noordbrabants Genootschap en vele anderen.
 
Inlichtingen en
reserveringenVoor inlichtingen en reserveringen kunt u contact opnemen met het Noordbrabants Museum, tel. 073-68 77 800.  
OpeningstijdenDinsdag t/m
Vrijdag                              
10.00 - 17.00 uurZaterdag, zondag en
feestdagen            
12.00 - 17.00
uurMaandag                                              Gesloten
 
ToegangsprijzenVolwassenen                                                  ƒ 12,50Kinderen tot 6
jaar                                            
gratisKinderen 6 - 18 jaar en
CJP                             
ƒ
6,50Gezinstarief                                                    ƒ
25,-Museumjaarkaart                                              gratisSchoolgroepen mits tevoren aangemeld, p.p.     ƒ 3,-
Scholenpas                                                      gratis
 


Aan de redacties
Voor verdere inlichtingen kunt u contact opnemen
met Charles de Mooij, tel. 073 - 68 77 809.Voor het aanvragen van foto's en dia's kunt u bellen met Lucie Kuijpers, tel. 073 - 68 77 808.  
Noordbrabants MuseumVerwersstraat
41Postbus 10045200 BA "s-Hertogenboschtel.  073 - 68 77 877fax. 073 - 68 77 899

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie