Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Effatha lanceert online gebarenboek

Datum nieuwsfeit: 21-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

---- PERSBERICHT ----

IAC Effatha, 21 juni 1999

EFFATHA LANCEERT ONLINE GEBARENBOEK

Gebarentaal is de rijke taal waarmee doven met elkaar communiceren. Dat ook steeds meer horenden geinteresseerd raken in de gebarentaal blijkt wel uit het grote aantal vragen over gebarencursussen dat het Informatie- en Adviescentrum (IAC) van Effatha elke week bereikt. Andere vragen die het IAC vaak moet beantwoorden komen van mensen die wel gebarentaal kunnen, maar een bepaald woord niet kennen. De vervolgvraag is dan vaak: 'kunt u het gebaar uitprinten en opsturen?'.

Dit was voor het IAC de aanleiding om een gebarenwoordenboek op Internet te ontwikkelen. Effatha beschikt over een goedgevulde verzameling van getekende gebaren die normaliter gebruikt wordt voor onderwijs aan ouders en leerlingen. Er werd besloten deze 2000 gebaren te digitaliseren en op het Internet te plaatsen.

Het resultaat is een voor Nederland unieke toepassing op de Effatha website, waar men een woord kan intypen, of een woord kan selecteren uit de totale, nog dagelijks groeiende lijst van, op het moment ruim 1100 beschikbare gebaren. Heeft men de gewenste gebaren gevonden, dan kan men met de PrintHulp een pagina met gebaren samenstellen, die kan worden afgedrukt.

LEUK

Behalve nuttige dingen kun je natuurlijk ook leuke dingen bedenken om met zo'n rijk gevulde gebarendatabase te doen. En als je ze kunt bedenken, kun je ze ook uitvoeren moeten ze op het IAC in Leiden gedacht hebben. Het resultaat is het even eenvoudige als verslavende GebarenSpel: Raad in zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk van de 25 aangeboden gebaren goed. De 15 beste spelers komen in een highscore lijst. Dit spel vereist niet alleen een goede kennis van de gebaren, maar ook een aan RSI grenzende muisbehendigheid is van levensbelang! Daarnaast is er de mogelijkheid om een digitale wenskaart te versturen, waarop één van de gebaren naar keuze kan worden afgebeeld.

De Effatha site is te vinden op www.effatha.nl
----- EINDE BERICHT ----

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie