Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Herstel van warmteschade aan eiwitten

Datum nieuwsfeit: 22-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijks Universiteit Groningen

Promotie

Herstel van warmteschade aan eiwitten


Datum en tijd dinsdag 22 juni 1999, 13.15 uur
Promovendus mw. A.A. Michels, tel. (050)363 29 11, e-mail (a.a.michels@med.rug.nl), fax (050)363 29 13 (werk), na 22 juni: p/a Laboratoire de Génétique Moléculaire, Ecole Normale Supérieure, 46 Rue d'Ulm, 75230 Parijs Cedex 50, Frankrijk, tel. 00 33 1 443 234 10 (werk)

Proefschrift A luciferase model to study Hsp70 and Hsp40 chaperones in mammalian cells

Promotores prof.dr. A.W.T. Konings, prof.dr. O. Bensaude
Faculteit medische wetenschappen

Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Mevrouw Michels (Leidschendam, 1969) studeerde medische biologie in Utrecht. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de disciplinegroep Radiobiologie van de RUG. Na haar promotie gaat Michels als postdoc werken bij het Laboratoire de Génétique Moléculaire in Parijs.

Warmte kan schade toebrengen aan eiwitten, hetgeen kan leiden tot de dood van een cel. Daarom reageren cellen op hogere temperaturen (hyperthermie) met de aanmaak van zogenaamde heat shock eiwitten (HSP's). Deze HSP's beschermen de cel tegen eiwitschade. Dat is niet altijd wenselijk. Hyperthermie wordt bijvoorbeeld wel gebruikt als aanvulling op stralingstherapie bij de behandeling van kanker. Meer kennis over de werking van HSP's kan dit beschermingsmechanisme helpen omzeilen. Annemieke Michels onderzocht de werking van twee specifieke heat shock eiwitten, te weten Hsp70 en Hsp40. Zij ontwikkelde een model waarmee ze de schade en het herstel aan eiwitten in levende cellen snel in kaart kon brengen. Het model bestaat uit zoogdiercellen waarin het warmtegevoelige enzym luciferase, afkomstig van vuurvliegjes, op twee verschillende plaatsen aangemaakt wordt. Door naar de in-activering en re-activering van dit enzym na een warmtebehandeling te kijken, wist de promovendus de werking van de beide HSPs te ontrafelen. Zij ontdekte dat de twee heat shock eiwitten samenwerken om eiwitschade in een cel te herstellen. Hsp70 blijkt de cel te beschermen tegen warmte. Hsp40 stimuleert de werking van Hsp70 nog eens extra, maar alleen bij het herstel van relatief zware schade na een warmtebehandeling.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie