Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vertrouwen industrie groeit

Datum nieuwsfeit: 22-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 22-06-99

Vertrouwen industrie groeit

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in mei gestegen naar 1,6. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de Nederlandse industrie in mei iets meer orders heeft ontvangen, maar dat de bedrijvigheid niet is toegenomen. De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een lichte stijging van de productie en de verkoopprijzen.

Producentenvertrouwen gestegen

Het vertrouwen van de industriële ondernemer, dat tot uitdrukking komt in het producentenvertrouwen, is voor de derde achtereenvolgende maand gestegen en in mei uitgekomen op 1,6. Daarmee ligt de indicator 0,4 punt hoger dan in april en bereikt de hoogste waarde van de afgelopen negen maanden. De verbeterde stemming wordt met name veroorzaakt door de verwachte productietoename in de komende drie maanden en het verbeterde oordeel van de ondernemers over de omvang van de voorraden gereed product.

De Nederlandse industrie meldt verder in mei meer orders te hebben ontvangen dan in april. Dit heeft vooralsnog niet geleid tot een toename van de bedrijvigheid. Het verbeterde oordeel over de omvang van de voorraden gereed product kan er op duiden dat de ondernemers aan de vraag naar hun product voldoen door uit voorraad te leveren. Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers een lichte toename van de productie.

Industriële producten duurder

Volgens onlangs door het CBS gepubliceerde uitkomsten zijn de prijzen van industriële producten in de afgelopen maanden gestegen. De ondernemers in de industrie verwachten dat hun producten ook in de komende maanden duurder zullen worden. Deze verwachting wordt volgens het CBS voornamelijk uitgesproken door de bedrijven in de basischemie en de basismetaalindustrie.

Technische toelichting

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie