Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Industrieel MKB laat exportmogelijkheden liggen

Datum nieuwsfeit: 22-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EIM
Italiëlaan 33
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer
Tel. 079 341 36 34
Fax 079 341 50 24
E-mail (info@eim.nl)

Industrieel MKB laat exportmogelijkheden liggen

22 juni 1999
Nummer: 26
Inlichtingen: ir. J.A. Becht en drs. M.J. Overweel

Export is belangrijk voor Nederland en zal steeds belangrijker worden. Dit geldt in het bijzonder voor het MKB. De directe export van het industriële MKB bedroeg in 1997 meer dan 34 miljard gulden en had daarmee een aandeel in de directe export van 22%. Een maat voor de ruimte die de export biedt, is het theoretische exportpotentieel van een sector. Dit exportpotentieel beschrijft wat de extra export kan zijn wanneer niet-exporterende bedrijven dezelfde exportquote zouden realiseren als hun exporterende collega's binnen dezelfde sector en grootteklasse. In 1997 bedroeg dit theoretische exportpotentieel meer dan 11,5 miljard gulden. Het theoretische exportpotentieel van het MKB is daarmee bijna 6% ten opzichte van het voorgaande jaar gestegen.

Vier branches goed voor 60% van het exportpotentieel

Het exportpotentieel is niet gelijkmatig over de industrie verdeeld. De belangrijkste `bijdrage' wordt geleverd door het MKB in de voedingsmiddelenindustrie, de hout- en bouwmaterialenindustrie en de metaalproducten- en machineindustrie. In deze vier industrietakken is op exportgebied theoretisch een aanzienlijke winst te behalen. De kroon wordt gespannen door de voedingsmiddelenindustrie met een exportpotentieel in het MKB van meer dan 3 miljard gulden.

Sterke stijging export naar Centraal- en Oost-Europa en Verenigd Koninkrijk

Het leeuwendeel van de export blijft binnen Europa. De belangrijkste handelspartners zijn van oudsher Duitsland en België. De handel met het Verenigd Koninkrijk is in 1997 met 21% toegenomen. Ook verder weg zijn er successen geboekt: zo nam de export naar Centraal- en Oosteuropa met 29% toe.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie