Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LSVb: Servische studente onterecht geweigerd bij opleiding

Datum nieuwsfeit: 22-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Iedereen in Nederland heeft recht op onderwijs Servische studente onterecht geweigerd bij opleiding

Utrecht 22 juni 1999 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) kan niet geloven dat de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem studenten weigert op basis van hun ethnische achtergrond. Zoals is vastgelegd in de Verklaring van de Rechten van de Mens heeft iedereen recht op onderwijs. Mensen uitsluiten van onderwijs vanwege hun nationaliteit gaat hier recht tegen in en zal eerder oorlogen bevorderen dan tegenhouden.

De Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem heeft geweigerd een Servische studente tot zijn opleiding toe te laten, omdat zij Servisch is en in haar sollicitatiebrief niet inging op de oorlogssituatie in haar land. De LSVb vindt dat wanneer iemand in Nederland verblijft hij of zij altijd recht heeft op onderwijs. Alleen op basis van toelatingseisen aan de vooropleiding kunnen studenten eventueel geweigerd worden door een hogeschool of universiteit. Waar een student ook vandaan komt en wat voor status hijzelf of zijn land ook heeft, hij moet worden toegelaten tot het Nederlands onderwijs. Zijn politieke, ethnische of anderszins persoonlijke achtergrond is hierbij niet relevant.

Het recht op onderwijs is een erg belangrijk mensenrecht. Onderwijs zorgt ervoor dat mensen kritisch worden en kweekt begrip voor elkaars situatie. Door onderwijs te volgen in een democratie kunnen studenten uit een dictatuur als Servik juist kennis opdoen over hoe zij de situatie in hun land kunnen verbeteren. Fransien van ter Beek, aantredend voorzitter van de LSVb: 4De kans is groot dat Jelena Dadic nu verbitterd terug zal keren naar Servik. Daarmee worden de conflicten tussen Servikrs en Kosovaren niet opgelost, integendeel. Onderwijs is er om oorlogen te voorkomen, niet om ze te veroorzaken.4

Ook staat de opleiding formeel niet in haar recht. Wanneer een student voldoet aan de vooropleidingseisen, is de hogeschool bij wet verplicht om de student in te schrijven. Aangezien nergens uit is gebleken dat Jelena niet aan deze eisen voldaan heeft, mag de Hogeschool voor de Kunsten haar niet weigeren.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie