Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kosovaarse moeder na 3 maanden herenigd met baby

Datum nieuwsfeit: 23-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Kosovaarse moeder wordt dank zij Rode Kruis na 3 maanden herenigd met haar baby
Aankomst kind voorzien woensdag 23 juni om 21.30 uur op luchthaven Zaventem

Morgen, woensdag 23 juni gaat rodekruismedewerkster Kristel Vastenavondt naar Skopje om de drie maanden oude baby Gajtani Kushtrim op te halen en via Wenen naar België te brengen. De moeder verblijft in het opvangcentrum voor Kosovaarse vluchtelingen van het Rode Kruis in Antwerpen Linkeroever en zal woensdagavond 23 juni op de luchthaven van Zaventem met haar baby herenigd worden. De aankomst van vlucht SN348 uit Wenen is voorzien om 21.30u.

HET VERHAAL VAN GAJTANI KUSHTRIM

Bij het begin van de Kosovo-crisis, midden maart, vlucht de moeder van Kushtrim, net als zovele anderen naar Macedonië om een veilig onderkomen te vinden. De vrouw is net (op 19 maart) bevallen van een zoontje, dat echter té vroeg is geboren. De baby wordt opgenomen in de afdeling prematuren van een kraamkliniek in Pristina. Daarom kan de vluchtende moeder het kind onmogelijk meenemen. Bij haar aankomst in Blace (kamp van Stankovic) brengt de vluchtelinge het Internationale Rodekruiscomité (ICRC) onmiddellijk op de hoogte van het feit dat zij haar zoontje in Pristina had moeten achterlaten. Later wordt de vrouw naar ons land geëvacueerd waar ze wordt opgevangen in het centrum van het Rode Kruis in Antwerpen Linkeroever. In Pristana ondertussen ziet Paul Watson, een journalist van The Los Angeles Times begin mei dat er zich zes baby's bevinden in de afdeling prematuren van het bewuste ziekenhuis, waaronder Gajtani Kushtrim.. Hij licht hierover meteen het ICRC in.

Een eerste evacuatiepoging door het ICRC op 13 mei mislukt. Intussen doen de medewerkers van de dienst Tracing van Rode Kruis-Vlaanderen er alles aan om alsnog aan de nodige toelatingen te geraken zodat moeder en kind kunnen worden herenigd. Op 24 mei keren de eerste afgevaardigden van het ICRC naar Pristina terug om hun humanitaire activiteiten terug op te nemen. De zaak van Gajtani Kushtrim raakt in een stroomversnelling en de baby kan worden overgebracht naar Skopje. Vandaar zal Kushtrim op woensdag 23 juni via Wenen naar Zaventem worden overgevlogen.

Brussel, 22 juni 1999

Voor meer informatie kan u terecht bij Voor meer informatie kan u terecht bij Jan Snoeck, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm: (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: press@redcross-fl.be of bij Nadia Terweduwe, tel.kantoor: (02)349.55.36 Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie