Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eindhoven start taxaties waardering onroerende zaken

Datum nieuwsfeit: 23-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 juni 1999

Eindhoven start taxaties wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)

Begin juli gaan in Eindhoven de eerste taxateurs de straat op om de ongeveer 110.000 woningen, flats en bedrijfsgebouwen te gaan waarderen volgens de bepalingen in de Wet waardering onroeren de zaken (Wet WOZ). Deze wet, die op 1 januari 1995 in werking trad, zorgt ervoor dat de belastingheffende instanties (rijk, gemeente, water schap) voortaan van één waarde voor woningen en bedrijfspanden uitgaan. Voor de overheid betekent dit meer efficiency. Voor de belastingplichtigen in Eindhoven betekent dit vooral duidelijkheid: één waarde voor hun woning of bedrijfspand.

Opnieuw taxeren
Om die waarde te bepalen, worden alle panden in de periode van juni 1999 tot december 2000 opnieuw getaxeerd. De laatste gemeentelijke taxaties dateren van 1992, maar sindsdien zijn de huizenprijzen aanzienlijk veranderd. Veel Nederlandse gemeenten hebben al een herwaardering achter de rug en hebben de taxaties uitgevoerd op basis van de prijspeildatum 1 januari 1995 (start Wet WOZ). Omdat het gunstiger was voor Eindhoven en de inwoners, en omdat de Wet WOZ het toestond, wordt de eerste herwaardering volgens de Wet WOZ in Eindhoven uitgevoerd op basis van prijspeildatum 1 januari 1999. De waarde van de panden die op die datum wordt getaxeerd, staat vast tot en met het jaar 2004.

Individueel
Vrijwel alle panden in de stad worden in de taxatieperiode individueel bekeken, hoewel dat niet iedereen zal merken. Beoordeeld worden de ligging, soort en grootte, perceeloppervlak, kwaliteit, het bouwjaar en de eventuele aan- en bijbouwen. Dat is de eerste controle. Vervolgens worden alle gegevens per pand vergeleken en in categorieën ingedeeld via het geavanceerde computersysteem Geotax. Daarbij wordt gekeken naar de verkoopprijzen rondom de peildatum 1 januari 1999 van een aantal panden per categorie. Het gaat hierbij om reële verkoopprijzen en dus niet om rare uitschieters. In een tweede controle worden deze resultaten vergeleken en bekeken, en wordt vanuit het computersysteem een nieuwe waarde geprognosticeerd. In de derde controle gaan de taxateurs opnieuw alle woningen af en beoordelen zij of de geprognosticeerde waarden juist zijn.
Dan pas wordt de definitieve waarde van de panden bepaald. Begin 2001 krijgen vervolgens alle Eindhovense belastingplichtigen een beschikking in de bus waarop de nieuwe, getaxeerde waarde van hun onroerende zaak staat vermeld.

Lastenverschuiving
De uitvoering van de Wet WOZ leidt niet zozeer tot een lastenverzwaring, zoals veelal wordt gedacht, maar tot een lastenverschuiving. Het is niet de bedoeling van het gemeentebestuur om met de herwaardering meer belasting te innen. Omdat de totale waarde van alle onroerende goed in de stad (woningen en bedrijfspanden) flink is gestegen, zullen de tarieven voor de gemeentelijke onroerende zaakbelastingen (OZB) per eenheid van fl. 5000,- worden verlaagd. Er is echter een verschil in de waardestijging tussen woningen en bedrijfspanden. Omdat de waarde van de woningen veel meer gestegen is dan de waarde van de bedrijfspanden, zal uiteindelijk de verschuldigde OZB voor woningen iets stijgen en de verschuldigde OZB voor bedrijfspanden iets dalen.

Folder
In het gemeentelijke informatieblad Eindhoven Dichterbij, dat komend weekeinde huis-aan-huis in Eindhoven wordt verspreid, is een folder ingesloten die ingaat op het herwaarderingsproces. De folder met als motto 'WOZ, dan weet je waar je aan toe bent' geeft in het kort uitleg over de Wet WOZ, de taxaties en de beschikking. Ook staat in de folder het informatienummer 238 29 49 vermeld, waar inwoners terecht kunnen met vragen over de Wet WOZ, de OZB of andere onderwerpen uit de folder.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie