Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Kwaliteit gewrichtskraakbeen bij paarden

Datum nieuwsfeit: 24-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

Diergeneeskunde, 14.30 uur
Drs. P.A.J. Brama (’t Goy)
‘Dynamics of equine articular cartilage. The biochemical response to biomechanical challenges’

Per jaar loopt de gemiddelde mens een afstand die gelijk is aan het traject Amsterdam-Parijs. Voor veel mensen is voortbewegen echter pijnlijk omdat het gewrichtskraakbeen van onvoldende kwaliteit is. Hoewel ze verder zouden willen, halen deze mensen de Belgische grens maar net. Paarden hebben hetzelfde probleem, veel paarden kunnen hun sportcarrière niet voltooien omdat ze kreupel gaan lopen doordat hun gewrichtskraakbeen het niet aan kan. Het blijkt dat bij de geboorte de kraakbeenkwaliteit nog niet is vastgelegd. Die wordt bij het paard, onder invloed van beweging, op jonge leeftijd bepaald. Als die kwaliteit (in feite de biochemische samenstelling) eenmaal vastligt, blijft dat verder het hele leven zo want op volwassen leeftijd blijken er zowel bij het paard als bij de mens amper nog veranderingen plaats te vinden. Beweging op jonge leeftijd is dus essentieel voor het ontwikklen van kwalitatief goed kraakbeen dat letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kan. Toch is te veel beweging ook niet goed. Alhoewel te weinig beweging de kraakbeenkwaliteit negatief beïnvloedt, blijkt een overmaat aan beweging op jonge leeftijd ook desastreuse gevolgen te hebben voor de kraakbeenkwaliteit. Dat betekent dat er sprake moet zijn van een balans waarbij het wel eens zo zou kunnen zijn dat in de toekomst, door een specifieke gerichte training op jonge leeftijd, het mogelijk wordt de kraakbeenkwaliteit zodanig op te vijzelen dat zelfs Parijs-Dakar te voet tot de mogelijkheden gaat behoren. Promotor: prof. dr. A. Barneveld
Co-promotores: dr. J.M. TeKoppele, dr. P.R. van Weeren

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie