Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Internaatshulp aan probleemjeugdigen

Datum nieuwsfeit: 24-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijks Universiteit Groningen

Promotie

Internaatshulp aan probleemjeugdigen beter onderbouwd


Datum en tijd donderdag 24 juni 1999, 16.00 uur
Promovendus D. Wienke, tel. (030)298 35 00, fax (0591)38 12 53 (werk), Wienke is van 12 t/m 19 juni afwezig

Proefschrift Productspecificatie in de residentiële jeugdhulpverlening
Uitgave Shaker Publishing, Maastricht, ISBN 90 423 0076 0, ca. ¦ 50,-

Promotor prof.dr. J.E. Rink

Faculteit psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen

Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Wienke (Culemborg, 1950) studeerde psychologie in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de basiseenheid Orthopedagogiek van de RUG. Het onderzoek werd gedeeltelijk gefinancierd door het NIVO in Groningen. Wienke is werkzaam bij organisatieadviesbureau BDW-advies in Utrecht.

De hulp aan probleemjeugdigen in internaten of tehuizen is sinds 1991 ingedeeld in drie varianten: de basisvariant, de intensieve en de specialistische variant. Aan elke variant hangt een prijskaartje. Hoe meer intensieve of specialistische hulp een internaat of tehuis biedt, hoe meer subsidie het ontvangt van de landelijke en/of provinciale overheid. Gek genoeg is onduidelijk waar de hulp binnen een bepaalde variant nu precies uit bestaat en wie voor welke variant in aanmerking komt. Een onwenselijke situatie, stelt Daan Wienke. Hij zocht naar een inhoudelijke onderbouwing voor de drie hulpvarianten. Op basis van praktijkgegevens en wetenschappelijke literatuur over hulp aan probleemjeugdigen definieerde hij elke hulpvariant in termen van gebruikte middelen en methoden en beoogde doelgroep en doelen. Kort samengevat is de basisvariant misschien nog het beste te vergelijken met 'gewoon opvoeden'. De intensieve hulpvariant gaat een stap verder en vereist verschillende behandelingsmethoden en aanzienlijk meer personele inzet. Belangrijke constatering van Wienke is dat de specialistische hulpvariant niet levensvatbaar is. De doelen, middelen en methoden verschillen nauwelijks van die van de intensieve variant.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie