Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reaal Verzekering meldt Joodse tegoeden aan

Datum nieuwsfeit: 24-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Reaal Verzekering meldt Joodse tegoeden aan

Reaal Verzekering heeft assistentie gevraagd van het Centraal Joods Overleg voor het vinden van rechthebbenden van verzekeringspolissen waarvan de premiebetaling medio 1943 is gestopt en waarvoor nog geen uitkering is gedaan aan nabestaanden. Eveneens heeft Reaal Verzekering de Begeleidingscommissie onderzoek financikle tegoeden WO II in Nederland (Commissie Scholten) geonformeerd.

Het betreft vrijwel uitsluitend uitvaartverzekeringen met een totale waarde van ruim  100.000 gulden anno 1943.

Met het overleggen van de beschikbare gegevens wil Reaal in samenwerking met het Centraal Joods Overleg een rechtvaardige en efficiknte afwikkeling bevorderen.

De verzekeringspolissen komen uit het archief van De Centrale Verzekeringen (1904  1990), iin van de rechtsvoorgangers van Reaal Verzekering. De Centrale werd in 1904 tijdens arbeidersstakingen in Nederland opgericht door Nehernia de Lieme, die van Joodse afkomst was. De Lieme zette De Centrale in om winsten naar de arbeidersbeweging terug te laten vloeien.

Toen in 1943 Nederlandse levensverzekeraars van de bezetter het bevel kregen om alle Joodse tegoeden tegen afkoopwaarde over te doen aan de bank Lippman Rosenthal & Co  beter bekend als LIRO  is een belangrijk deel van de Joodse polissen door medewerkers van De Centrale administratief onzichtbaar gemaakt via overboeking naar een zogenaamd Hoofdkantoor II. Het zijn deze gegevens die nu boven water zijn gekomen. Daarnaast zijn er gegevens over andere polissen gevonden. In totaal betreft het ongeveer 400 polissen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie