Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Attentiebalk Arts-Spoedgeval in gebruik genomen

Datum nieuwsfeit: 24-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 06/24/99

Attentiebalk Arts-Spoedgeval in gebruik genomen/ Betere herkenbaarheid huisarts bevordert de kwaliteit van de hulpverlening.

Spoedeisende hulp.

Huisartsen in groot-stedelijke gebieden krijgen steeds vaker te maken met maatregelen voor het autoluw maken van woonwijken en winkelgebieden. Dit kan de huisarts belemmeren bij de uitoefening van zijn of haar beroep en de kwaliteit van de hulpverlening aantasten.

In de gemeente Utrecht werken 110 huisartsen. Elke huisarts heeft gemiddeld een praktijk van 2350 mensen die dagelijks een beroep op hem/haar kunnen doen bij gezondheidsproblemen. Die gezondheidsproblemen kunnen variëren van bijvoorbeeld een verkoudheid of een verstuikte vinger tot een hersenbloeding of een hartaanval.

Gedurende 24 uur per dag moet de huisarts - waar hij/zij zich ook bevindt - in spoedeisende gevallen binnen 15 minuten na de melding bij de aan hem/haar toevertrouwde patiënt kunnen arriveren.

Per praktijk is het aantal gevallen waarin de huisarts moet uitrukken voor spoedeisende hulp gemiddeld 2 per week.

Het is van belang dat overige weggebruikers een huisarts die onderweg is naar een spoedgeval duidelijk kunnen herkennen. Dan kunnen onbegrip en agressie worden voorkomen. Betere herkenbaarheid leidt bovendien tot soepelere doorgang voor de huisarts. De huisarts is zo beter in staat patiënten snelle en mogelijk levensreddende hulp te bieden.

Omrijden vergt kostbare minuten en is soms letterlijk een kwestie van leven of dood voor een patiënt.

Door gebruik te maken van de attentiebalk Arts-Spoedgeval vraagt de huisarts om begrip van politie en overige weggebruikers in verband met het spoedeisende karakter van zijn of haar werk.

De attentiebalk Arts-Spoedgeval is ontwikkeld door zorgverzekeraar ANOVA, de Districts Huisartsen Vereniging Utrecht (DHV), de Regionale Huisartsen Vereniging Utrecht-Stad (RHV), de Gemeente Utrecht en de Politie Regio Utrecht.

Experiment.

Het experiment met de attentiebalk Arts-Spoedgeval in de gemeente Utrecht is op donderdag 24 juni officieel van start gegaan. Het project duurt tot 1 januari 2000. Eind 1999 wordt het project geëvalueerd.

De huisarts die van de attentiebalk gebruik maakt, tekent bij uitgifte een overeenkomst waarin hij/zij verklaart de attentiebalk uitsluitend te zullen gebruiken voor het doel waarvoor deze is ontworpen. Het spreekt voor zich dat de huisarts die op weg is naar een spoedgeval zich in beginsel aan de geldende verkeersregels moet houden en ervoor moet zorgen dat andere weggebruikers niet in gevaar worden gebracht. Bij geconstateerd misbruik wordt de attentiebalk ingenomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie