Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenvoorlichting brandstofverbruik personenauto's

Datum nieuwsfeit: 24-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Novem

24-Jun

Consumentenvoorlichting over brandstofverbruik van nieuwe personenautos Alle brandstofgegevens te raadplegen in boekje en op internet

Om kopers van nieuwe personenautos over het brandstofverbruik van verschillende modellen te informeren is door de Ministeries van VROM, EZ en V&W, in samenwerking met Novem en de Consumentenbond, een brandstofverbruiksboekje ontwikkeld. In dit boekje wordt voor elke auto het officiële brandstofverbruikscijfer en de relatieve zuinigheid gegeven. Dit is het verbruik in verhouding tot even grote autos.

De publicatie van dit brandstofverbruiksboekje loopt vooruit op de invoering van het etiket brandstofverbruik voor nieuwe personenautos eind 2000 / begin 2001. De invoering van het etiket brandstofverbruik is één van de maatregelen uit de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid. In deze nota, die woensdag 9 juni j.l. bekend is gemaakt, kondigt het kabinet een aantal maatregelen aan om o.a. in de sector verkeer de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland terug te dringen. Gekoppeld aan de invoering van het etiket brandstofverbruik wordt ook de aankoop van zuinige autos fiscaal gestimuleerd door de aankoopbelasting, de BPM (Belasting Personenautos en Motorrijwielen), te differentiëren afhankelijk van de CO2-uitstoot per kilometer.

Brandstofverbruiksboekje
In het boekje wordt elke auto in één van de volgende zeven zuinigheidscategorieën ingedeeld: A, B en C voor relatief zuinige autos, D voor gemiddeld en E, F en G voor relatief onzuinige autos. Aan de hand van dit boekje kunnen consumenten binnen elke voertuiggrootte een keuze voor een relatief zuinige auto maken. Het boekje is bij dit persbericht gevoegd. In de inleiding van het boekje wordt verdere informatie gegeven. Het boekje is op aanvraag beschikbaar bij Novem (secretariaat Het Nieuwe Rijden) of bij de Consumentenbond. Alle gegevens over het brandstofverbruik staan ook overzichtelijk op internet: www.hetnieuwerijden.nl.

Etiket brandstofverbruik voor nieuwe personenautos
Volgens het Europese richtlijnvoorstel komen op het etiket minimaal het officiële brandstofverbruik en de CO2-uitstoot per km te staan. Daarnaast zal in showrooms een boekje met gegevens over het brandstofverbruik van alle nieuwe personenautos beschikbaar zijn. Het kabinet heeft gekozen om naast het absolute verbruik tevens de relatieve zuinigheid van een auto, lees: het verbruik in verhouding tot even grote autos, op het etiket te vermelden. Dit ligt in het verlengde met de reeds bestaande energie-etiketten voor koelkasten en wasmachines. Alle lidstaten van de EU moeten binnen twee jaar een etiket voor het energieverbruik van nieuwe personenautos hebben ingevoerd. Het in Nederland in te voeren etiket voor personenautos lijkt sterk op de energie-etiketten uit de witgoedsector. Het verbruik van een auto ten opzichte van andere in grootte vergelijkbare autos wordt door middel van kleuren aangegeven.

Voorstel fiscaal voordeel voor personenautos met laag CO2-uitstoot Gekoppeld aan het etiket brandstofverbruik voor nieuwe personenautos is het kabinet in de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid ook van plan om de aankoop van zuinige autos op fiscale wijze te stimuleren. Het voorstel is om de aankoopbelasting van nieuwe personenautos, de BPM, te differentiëren afhankelijk van het brandstofverbruik van een auto. De gedachte is dat de differentiatie van de BPM afhankelijk wordt gesteld van de mate waarin een auto meer CO2-uitstoot dan technisch haalbaar is voor de betreffende grootte van de auto. Door de BPM van relatief zuinige autos te verlagen en van relatief onzuinige autos te verhogen wordt de aankoop van zuinige autos gestimuleerd en van onzuinige autos ontmoedigd. Op deze wijze wordt de maatregel budget-neutraal voor de overheid uitgevoerd.

Bron: Novem

Meer informatie
Coördinator Het Nieuwe Rijden,
Mevr. C. Scheres, tel. 030 239 35 45

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie