Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Integraal meldpunt 'stille armoede' Tilburg

Datum nieuwsfeit: 24-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

logo

24-6-98

Eerste stap naar integraal meldpunt 'stille armoede'

Het college van b&w wil op 1 augustus 1999 starten met een bescheiden centaal meldpunt voor 'stille armoede'. Dit meldpunt komt bij Sociale Zaken en de werkzaamheden zullen in eerste instantie alleen betrekking hebben op problemen rond uitkeringen, huursubsidie, schuldhulpverlening, bijzondere bijstand e.d..
Het is een telefonisch meldpunt, dat tijdens kantooruren fysiek bemenst zal zijn, maar overigens ook (via antwoordapparatuur) bereikbaar is voor het in ontvangst nemen van meldingen. Met de Woningcorporatie TBV, Rotaryclub Tilburg Leijdal en de Stichting Denken en Doen worden nu afspraken gemaakt rond de informatie-verstrekking aan de 'professionele signaleerders' over het meldpunt bij Sociale Zaken en over het opbouwen van een netwerk van 'sociale buddy's'.

De oprichting is een eerste stap naar een volwaardig en integraal meldpunt, waarbij niet alleen signalen op materieel en financieel gebied kunnen worden doorgegeven en behandeld, maar ook andere soorten armoedesignalen. Daarvoor Wijkzaken worden hiertoe momenteel voorstellen ontwikkeld, ondermeer op basis van de uitkomsten van een onderzoek door Buro Maatwerk. Voor het opbouwen van een netwerk voor het oplossen van gesignaleerde problemen zal ook de rol van en de relatie met het IMW (Instituut voor Maatschappelijk Werk), het Sociaal Raadsliedenwerk, De Twern , het buurtmaatschappelijk werk en andere mogelijke partners worden meegenomen.

Vorig jaar is de Woningcorporatie TBV samen met Rotaryclub Tilburg Leijdal en de Stichting Denken en Doen met het initiatief gekomen een armoedemeldpunt op te richten. Achtergrond is dat hulpverleners en maatschappelijke organisaties regelmatig geconfronteerd worden met probleemsituaties die voortkomen uit armoede en die kennelijk niet adequaat worden opgepakt. De mensen waar het om gaat weten veelal de weg niet naar de instanties die hulp kunnen bieden. Vaak ook krijgen 'professionals' zoals huisartsen, leerkrachten, pastores, mensen van sportverenigingen etc. te maken met dergelijke armoedeproblemen. De bedoeling van de initiatiefnemers is om te komen tot een meldpunt waaraan de eerdergenoemde 'professionals' signalen van 'stille armoede' kunnen doorgeven in de wetenschap dat het signaal op een goede manier wordt opgepakt. Daarnaast hebben de initiatiefnemers aangeboden een rol te willen spelen bij de bewustwording, coaching en ondersteuning van deze 'professionele signaleerders'. Dat geldt ook voor het werven en begeleiden van 'sociale buddy's', dat zijn mensen die probleemgevallen een bepaalde periode 'onder de arm' willen nemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie