Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Heropening gerestaureerde "Hollandsche molen" Needse berg

Datum nieuwsfeit: 25-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Neede

persbericht

Nummer 579, donderdag 17 juni 1999

Voorlichting gemeentehuis

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Expositie "Gejaagd door de wind" ter gelegenheid van heropening monument

Gerestaureerde "Hollandsche molen" op de Needse berg viert feest op zaterdag 26 juni

Na een grondige restauratie, die ruim een jaar heeft geduurd, wordt de "Hollandsche molen" op vrijdag 25 juni om 15.00 uur officieel heropend door de vrijwillige molenaars en wethouder Luttikhold. Een grote groep genodigden die betrokken is geweest bij de restauratie zal hiervan getuige zijn. Op zaterdag 26 juni openen de trotse molenaars de deuren van de feestelijk versierde molen voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur is het feest bij de "Hollandsche molen" op de Needse berg. Als de wind geen verstek laat gaan is de molen dan weer in vol bedrijf te bezichtigen. De vrijwillige molenaars zullen over het graanmalen als vanouds deskundige uitleg geven.

Harmonica en huifkar

Van 10.00 tot 16.00 uur zal een spvlleman met zn trekharmonica de feestvreugde opluisteren. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers aan de molen gratis een rondrit maken in een huifkar. De gasten van het molenfeest wordt een kopje koffie aangeboden met natuurlijk een bakkerijproduct van het molenmeel. Ook wordt de Needse videofilm "Van de wind kon je leven" gedraaid.

expositie

Ter gelegenheid van de heropening wordt onder in de molen onder de titel "Gejaagd door de wind" een expositie gehouden over de wind, die Neede en de molen zowel voor- als tegenspoed heeft gebracht. In 1925 werd door de cycloon van Borculo de voorganger van de huidige molen, een houten standerdmolen uit 1733, compleet verwoest. In 1927, het jaar waarin de huidige molen in gebruik werd genomen, teisterde de cycloon van Neede vooral het zuidoosten van het dorp. Deze "vergeten cycloon van Neede" is volgens gegevens van het KNMI s lands meest krachtige windhoos (F4 op de schaal van Fujita: 417 km/uur) van deze eeuw en vergelijkbaar met een sterke Amerikaanse tornado. Van de stormramp worden veel fotos getoond.

bibliotheek

Maar de wind gaf Neede natuurlijk ook veel meel, korte tijd zelfs gezaagd hout en de laatste jaren uiteraard toeristisch vermaak. Ook hieraan wordt aandacht besteed, evenals aan de moderne toepassingen van windenergie. Behalve rondom de opening is de expositie ook nog te zien op woensdagmiddag 30 juni en zaterdag 3 juli. Gedurende de zomer is in de openbare bibliotheek "De Meijer" eveneens een themaexpositie over de wind ingericht.

De grondige restauratie van de "Hollandsche Molen" op de Needse Berg was opgenomen in het Provinciaal Uitvoeringsprogramma 1998-2003 voor rijksmonumenten. De totale kosten van het restauratieplan waren zo n driekwart miljoen gulden. De restauratie van de windmolen was hard nodig, onder andere om het vochtprobleem op te lossen. Daarom is aan de buitenzijde het totale voegwerk vernieuwd. Aan de binnenzijde is de stuclaag verwijderd. De kap van de molen is vervangen en van een nieuwe rietbedekking voorzien. De omloop en het wiekenkruis zijn vernieuwd en de molen heeft nieuwe houten vloeren gekregen. Bovendien is de molen geschilderd.

De Vereniging De Hollandsche Molen bouwde in 1926/1927 deze stellingmolen. De "bovenkruier" werd eerder gerestaureerd in 1951 en 1974. In 1976 is een zogenaamde maalstoel geplaatst. De molen is nu eigendom van de gemeente Neede en wordt draaiende gehouden door vrijwillige molenaars. De molen is onder andere elke zaterdag en woensdagmiddag te bezichtigen.


----

Noot voor de (foto)redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie