Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 11

Datum nieuwsfeit: 25-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 11

In VWS Bulletin, nummer 11 van 25 juni 1999 komen de volgende onderwerpen aan de orde:

. Besmetting is nooit helemaal te voorkomen

Hoe kan het dat er, na de gebeurtenissen in Bovenkarspel, op zoveel plaatsen plotseling de legionella-bacterie wordt aangetroffen? De voornaamste verklaring daarvoor is dat op veel plaatsen uit voorzorg extra monsters werden genomen. Normaal zijn er in Nederland zon vijftig meldingen per jaar en net als veel andere infectieziekten zal de veteranenziekte nooit helemaal kunnen worden voorkomen. Het is en blijft een zeldzame ziekte.

. Meer praktijkverpleegkundigen als huisartsen zuiniger voorschrijven

Huisartsen zullen de komende jaren voor vele honderden miljoenen besparen op de uitgaven voor medicijnen. Een deel ervan mag gebruikt worden voor nieuwe ontwikkelingen, zoals het aanstellen van de praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk.

. Welkom in de virtuele sport

Al een spelletje cyberchess gespeeld, naar de waterhoogten in de Ardennen gekeken of een paar favorieten voor de aanstaande Tour de France gescreend? Op internet kan het. VWS bulletin klikte er lustig op los in de sportwereld en presenteert een - verre van uitputtende - opsomming van sportieve sites. Klik zelf rond en ontdek!

. Chronisch zieken zijn niet meer zielig

De kasten van het pand in Zoetermeer zijn leeggehaald en de telefoon zwijgt: de Nationale Commissie Chronisch Zieken bestaat sinds eind mei niet meer. Het voormalige PvdA-kamerlid Ineke Haas-Berger was acht jaar lang voorzitter, van de eerste tot en met de laatste dag. Ze bespeurt een andere houding ten aanzien van chronisch zieken. Vroeger zei de werkgever: chronisch zieken liggen toch de hele dag in bed? Dat maak je nu niet meer mee.

. Prostitutiesector vergeet gezondheid

Een betere werkomgeving, bevrijd van drugsmisbruik, criminaliteit en illegaliteit. Die kant moet het op als de prostitutiebranche eindelijk wordt gelegaliseerd en gemeenten de regels gaan bepalen. Alleen dreigt het volksgezondheidsaspect daarbij buiten beeld te blijven. Helaas kent lang niet iedereen binnen de branche de hoogste prioriteit toe aan de gezondheid, onder-streept Lucie van Mens, de Stichting soa-bestrijding.

. Een café voor rouwenden

Nee, het is geen grap, het Alzheimer Café bestaat echt. Al vanaf september 1997 kunnen mensen met Alzheimer, hun vrienden en familieleden en enkele deskundigen op het gebied van deze ziekte elkaar maandelijks ontmoeten in een ongedwongen ambiance. Doel is ondermeer het bevorderen van de emancipatie van Alzheimerpatiënten en het doorbreken van hun isolement. Bedenker dr. Bère Miesen: 'In de buitenwereld bestaat nog weinig erkenning voor het feit dat zowel de dementerende als de betrokkenen eigenlijk door een rouwproces heengaan.'

. Winnaar Fair Play Award: Ik kon er niet meer tegen

Gek eigenlijk: de andere winnaars hebben iets gedaan om de Award te krijgen en ik heb juist niets gedaan. Ik ben zelfs gestopt met waterpolo. Joeri Stoffels van waterpolo-vereniging AZC uit Alphen aan den Rijn is nog steeds een beetje verbaasd wat hem als winnaar van de prijs in de categorie topsport is overkomen. Steeds maar weer voor de cameras van de televisie en tal van schrijvende journalisten die zijn verhaal willen.

In de rubriek 'Kort nieuws' komt onder andere aan de orde:

. Vliegenthart zoekt oplossing voor wachtlijsten gehandicapten;

. Thuiszorg naar andere directie;

. Illegale handel in doping en geneesmiddelen strenger aangepakt;

. DoCoNed verzamelt urinemonsters van topsporters.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie