Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Focus op oude en nieuwe portretkunst in Fries Museum

Datum nieuwsfeit: 27-06-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Face to Face
Focus op oude en nieuwe portretkunst27 juni t/m 5 september 1999


* Selectie uit collecties Fries Museum, vanaf 15de eeuw tot midden 20ste eeuw* Expositie van 14 hedendaagse Nederlandse portretkunstenaars* Portretten van jonge Friese kunstenaars in het prentenkabinet

Tijdens de zomermaanden - van 27 juni tot en met 5 september 1999 - hangt het Fries Museum vol met portretten. De tentoonstelling `Face to Face' combineert oude en nieuwe portretkunst. Eén onderdeel van de expositie is een selectie uit de eigen verzameling portretten oude kunst, die uit ruim 1.000 stuks bestaat. Daarnaast is er een expositie van 14 hedendaagse Nederlandse portretkunstenaars, die in hun werk een duidelijke visie op de portretkunst laten zien.
`Face to Face' begint bij een 15de-eeuws portret en eindigt bij de meest recente opvattingen. Daartussen ligt een wereld aan portretten, verschillend in soort, qua techniek en ook verschillend in de achterliggende idee die de kunstenaar van het portret heeft.Het deel oude portretkunst is een keuze uit de collecties van het Fries Museum, vanaf de 15de eeuw tot midden 20ste eeuw. Opvallend is de grote diversiteit aan soorten portretten: altaarstukken, statieportretten, huwelijksportretten, groepsportretten, individuele portretten en zelfportretten. Meer dan in andere provincies hebben Friezen - en met name de Friese adel - zich door de eeuwen heen laten vereeuwigen. Pas in de 19de eeuw is in Friesland het burgerlijk portret ontstaan. De manier waarop men zichzelf en anderen afbeeldde, bleef tot in deze eeuw vrijwel onveranderd. Friese meesters uit opeenvolgende eeuwen voeren de boventoon in `Face to Face': Adriaan van Cronenburg (16de eeuw), Wybrand de Geest (17de eeuw), Bernardus Accama (18de eeuw), Willem Bartel van der Kooi (19de eeuw) en Jan Mankes (20ste eeuw).
Nieuwe portretkunstDe portretkunst leeft! Het werk van de 14 hedendaagse kunstenaars in `Face to Face' is daar het bewijs van. Uit eigen collectie is werk te zien van Sjoerd de Vries, Céline van Balen, Otto Egberts, Wouter van Riessen en Koos Breukel. Van deze kunstenaars wordt ook werk in bruikleen getoond. Daarnaast presenteert `Face to Face' bruiklenen van Philip Akkerman, Loréne Bourguignon, Anton Corbijn, Marlene Dumas, Rosemin Hendriks, Kiki Lamers, Ossip, Elly Strik en Emo Verkerk.`Face to Face' wil niet een compleet beeld geven van de eigentijdse portretkunst. De selectie laat zien op welke verschillende manieren kunstenaars anno 1999 het onderwerp portret vastleggen: in tekeningen, schilderijen, aquarellen en door middel van fotografie. Bovendien wordt aangetoond dat de bedoelingen van de makers sterk uiteenlopen: van een poging om een model zo gelijkend mogelijk weer te geven tot een middel om de schilderkunst zelf te onderzoeken. Het prentenkabinet van het Fries Museum staat ook in het teken van portretten. De volgende jonge Friese kunstenaars presenteren tekeningen, schilderijen, foto's en video: Henk Bleeker, Bas Epker, Annelies Alewijnse, Anne Feddema, Theo van Meerendonk en Anke van der Laak.
***********
Voor meer informatie en persfoto's:Paul Klarenbeek, PR & Voorlichting, 058 - 212 30
01 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie