Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paardensport: Ups en downs bij Menwedstrijd Wachtebeke

Datum nieuwsfeit: 28-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hoefnet

Menwedstrijd Wachtebeke: veel ups en downs

In het Belgische Wachtebeke vond afgelopen weekend in het Domein Puyenbroeck weer een internationale menwedstrijd voor enkelspannen, tweespannen en vierspannen paarden plaats.

Maar liefst 71 aanspanningen verschenen aan de start, waaronder 9 Nederlanders. In de rubriek enkelspannen schreef Yvonne de Ruyter de overwinning op haar naam na een 1e plaats in de dressuur, een 10e plaats in de marathon en 1 balletje in de vaardigheid. Wereldkampioene Arja Mikkonen zag de overwinning aan haar neus voorbijgaan nadat zij met 15,5 strafpunten uit de wel zeer moeilijke vaardigheid kwam. Hans Zumbrink echter bleek geen moeilijkheden te hebben met dit onderdeel, hij kwam als een van de weinigen foutloos de ring uit en eindigde in het totaalklassement op de 9e plaats. Ook WK '98 teamleden Jacqueline de Groot en Christiaan Provoost waren naar Wachtebeke afgereisd. Provoost moest zijn goede uitgangspositie na de dressuur (4e) opgeven nadat hij 3 minuten te laat binnenkwam in het A-traject en hij vervolgens in hindernis 4 gediskwalificeerd werd wegens het vergeten van een poortje. Jacqueline de Groot eindigde op de 11e plaats.

In de rubriek tweespannen paarden werd Nederland vertegenwoordigd door Henk van de Westerlo en Jacob Jan Kramer. Alle ogen waren gericht op Kramer, die sinds 3 weken deel uit maakt van de WK selectie. Ook hij begon met een prima dressuur (5e), maar vond eveneens zijn Waterloo in hindernis 4, de waterhindernis, waar hij zijn koets om zag kiepen. Een laatste plaats in de marathon was het gevolg. Een van de sterkste punten van Kramer is echter de vaardigheid, in Nederland noteerde hij meerde nul-rondes, een van de redenen waarom hij nu is toegetreden tot de WK selectie. Maar ook hier ging het voor Kramer niet zoals hij zich voorgesteld had: met 31 strafpunten voor afgeworpen ballen en tijdfouten eindigde hij in het totaalklassment op de oneervolle laatste plaats. Collega-tweespanrijder Henk van de Westerlo werd 15e. De overwinning ging naar de Pool Roman Kusz, de Belgische tuigenmaker Henk van der Wiel werd tweede. Hij had de wedstrijd met een 1e plaats in dressuur en 4e plaats in de marathon op zijn naam kunnen schrijven, ware het niet dat ook hij 2 balletjes liet rollen, waardoor de winnaar van Windsor '99 Kusz voor moest laten gaan.

Bij de vierspannen schreef Koos de Ronde met 13 strafpunten voorsprong op nummer 2, Achille Snoeys, de marathon op zijn naam. Maar Koos liet vervolgens in de vaardigheid 1 balletje rollen, waardoor hij uiteindelijk op de tweede plaats eindigde in het eindklassement. Ook Jos Verhoeven en Co van Hoof waren in Wachtebeke present, maar beide deelnemers eindigden onderin de gelederen van deze minst druk bezette rubriek (8 deelnemers). Jos Verhoeven ging om in hindernis 3, Co van Hoof moest zich voor de marathon reeds terugtrekken. Een van zijn paarden was tijdens de korte reis van de stallen naar het hoofdterrein (Co's paarden waren elders gestald ivm plaatsgebrek) zodanig aan zijn hoofd gewond geraakt, dat het paard onmiddelijk in de veterinaire kliniek in het nabijgelegen Moerbeke moest worden opgenomen.

Al met al was Wachtebeke '99 een wedstrijd met veel ups en downs. Van de 71 aanspanningen kwamen er 11 uiteindelijk niet voor in het eindklassement. Dit gegeven, samen met een haast onverrijdbare vaardigheid ( van de 71 maar 6 nul-rondes) moeten de parcoursbouwer en de organisatie toch achter hun oren hebben doen krabben.

©Hoefnet 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie