Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waterhozen waargenomen boven Waddenzee

Datum nieuwsfeit: 28-06-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Waterhozen waargenomen

Het KNMI heeft maandag verscheidene meldingen binnengekregen van waterhozen boven de Waddenzee. Eerder deze maand zijn in dit gebied ook waterhozen gesignaleerd, wat heel vroeg in het seizoen is.

Waterhozen zijn kleine trechtervormige slurfjes veroorzaakt door snel draaidende luchtbewegigen die soms onder de wolken zichtbaar zijn boven de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt wordt dat een waterhoos genoemd. Een waterhoos is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.

Vooral wie zich op het water bevindt moet bedacht zijn op waterhozen. Het windveld is in de regel veel minder sterk dan bij windhozen, maar sterk genoeg om voorzichtigheid in acht te nemen. Meer algemeen: watersporters doen er verstandig aan om wanneer een flinke bui in aantocht is zo snel mogelijk de kant op te zoeken en het water te verlaten. Afgezien van hozen gaan zware buien vaak vergezeld van windstoten en onweer.

Waterhozen komen vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar voor, wanneer het relatief warme zeewater de vorming van buien bevordert. Die buien ontstaan vooral in koude uit de poolstreken afkomstige lucht waarbij grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daarboven. Jaarlijks worden voor onze kust en boven het IJsselmeer een tiental waterhozen gezien. Waarschijnlijk komen er in werkelijkheid meer voor, maar niet alle hozen worden opgemerkt. Op 17 augustus 1953 zijn boven het IJsselmeer in anderhalf uur tijd 18 waterhozen waargenomen.

Het KNMI geeft geen speciale waarschuwingen uit voor wind- of waterhozen, omdat ze niet te voorspellen zijn en alleen zeer plaatselijk voorkomen. Wel wordt bij het type buien dat vergezeld kan gaan van zware hozen gewaarschuwd voor zware of zeer zware windstoten. Waterhozen zijn echter meestal niet zwaar en leiden zelden tot ernstige problemen. In de zeer warme zomers van 1994 en 1995 zijn boven het sterk opgewarme water van de Noordzee en het IJsselmeer in augustus en september enige tientallen waterhozen voorgekomen, een zeldzaam groot aantal.

Voor vragen en opmerkingen over deze pagina: Harry Geurts Copyright © KNMI
Laatste wijziging : 28 juni 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie